Vložil Hubert (bez ověření), 3. Únor 2017 - 3:45

Variant je několik:

Samotné spoření:

Účastníkem stavebního spoření může být právnická osoba, tedy i společenství vlastníků jednotek. Právnické osoby však nemají nárok na státní podporu a jejich vklady se zhodnocují pouze formou úroků (které jsou, samozřejmě, vyšší než úroky na běžném bankovním účtu).

http://magazin.obyvatele.cz/…h-prostredku

Uzavření smlouvy o stavebním spoření by mělo schválit shromáždění vlastníků jednotek, které by mělo zároveň stanovit výši úložek. Protože finanční prostředky budou u stavební spořitelny po určitou dobu vázány, měla by být výše vkladů stanovena tak, aby na běžném bankovním účtu SVJ (který zůstane samozřejmě zachován) zůstávala dostatečná částka na krytí běžných i neočekávaných výdajů SVJ.

Je možné volit i formu individuálního stavebního spoření členů SVJ – smlouvy se stavební spořitelnou uzavírají jednotliví členové SVJ, jejichž úložky jsou soustřeďovány na účtu SVJ a z něho odesílány stavební spořitelně.

Výplata cílových částek je obvykle vinkulována ve prospěch SVJ.

Výhodou této varianty je vyšší zhodnocení vkladů (díky státní podpoře), pro SVJ však kromě vyšších administrativních nároků často přináší další komplikace: smlouvu neuzavřou všichni členové SVJ, řada z nich už stavební spoření má, takže další smlouva je bez nároku na státní podporu, v domě dochází ke změnám vlastníků jednotek atd.

Pochopitelné by bylo kdyby tak činily všichni.

Jděte po dokladech a v případě nouze, pak budete muset prokázat bezdůvodné obohacení a to dáte jako pohledávku k notáři.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.