Vložil Justitianus, 14. Srpen 2021 - 18:08

Poslyšte, minusovači: pan Krupp má v podstatě pravdu. Pokud se zařídíte podle rady Radila, pak těžce pohoříte a nedosáhnete ničeho.

  • Radil napsal: „SVJ nadřízený orgán nemá, takže nezbývá než obrátit se na soud.“

To je totálně nesprávná rada. Radil neví co radí. Žalobce by nedosáhl ničeho, jedině přijde o peníze. Je dobře známo, že SVJ zastupují členové statutárního orgánu. Soud se bude zajímat jedině o to zda nejvyšší orgán (shromáždění) uložil SVJ nějakou povinnost. A pokud ji snad uložil, avšak statutáři zůstali nečinní, pak soud poučí žalobce, že jde o vnitřní věc v rámci SVJ. Že neposlušní statutáři mohou být nahrazeni jinými osobami – a do vnitřních spolkových záležitostí soud zasahovat nikdy nebude. Ostatně žalobce mohl bránit své právo sám za sebe, avšak neučinil to. Žaloba se zamítá.

Přesně tak to přiléhavě popsal Nejvyšší soud v nedávném rozsudku 26 Cdo 913/2019 ze dne 27.08.2019 (http://kraken.slv.cz/26Cdo913/2019): „… případná pochybení orgánů společenství při hospodaření s majetkem mohou mít význam např. při rozhodování o personálním obsazení těchto orgánů (…)“.
  • Radil napsal: „Škodu byste teoreticky mohl vymáhat na statutárním orgánu SVJ.“

To je opět nesmysl. Škodu nelze vymáhat na stautárním orgánu ani teoreticky. To je Radile jako kdybyste chtěl vymáhat na Vaší žehličce, nebo na sousedově psovi. Statutární orgán není osoba. Nemůže tedy vstupovat do soukromoprávních vztahů a nemůže být být odpovědný za škodu.


Napřed je nutné určit zda zda vlastník jednotky způsobil vadu na společné části, nebo zda jde o vadu jednotky. Relevantní ustanovení pro první případ je § 1196. Toto ustanovení ukládá právnické osobě SVJ vymahatelnou povinnost:

§ 1196

(1) Společenství vlastníků právně jedná v mezích svého účelu s vlastníky jednotek i s třetími osobami.

(2) Vzniknou-li vlastníkům jednotek práva VADOU JEDNOTKY, zastupuje společenství vlastníků vlastníky jednotek při uplatňování těchto práv.

V ustanovení § 1196 je použito množné číslo, což signalizuje, že pokud vadu vnímá pouze jediný vlastník jedotky, SVJ není povinno mu pomoci.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.