Vložil Radil (bez ověření), 14. Srpen 2021 - 6:08

Pane Majku,

tohle je typická nečinnost stavebního úřadu a jeho úředníků, kteří předstírají činnost. Zkoušel jste řádný úřední postup, tj. stavební úřad → odvolací orgán (krajský úřad) → ústřední orgán státní správy (ministerstvo) → Veřejný ochránce práv? Veřejný ochránce práv svá stanoviska adresně a tématicky zveřejňuje, takže je pravděpodobné, že nejpozději v okamžiku zahájení řízení u něho začnou úředníci konat. Úředníci jsou rovněž zaměstnanci obce, takže je může přimět k činnosti i stížnost obci na jejich nečinnost. Mám pro Vás dobrou zprávu: Černá stavba se nepromlčuje, takže žádné lhůty marně neuběhly. Trvejte na dodržování práva. Osobní odpovědnost za svou práci úředník v ČR bohužel nenese, ale mohl byste vymáhat škodu jím způsobenou na státu.

Podobný efekt může mít i medializace.

Hluk v bytě měly donedávna v působnosti hygienické stanice.

Současně je to typická nečinnost SVJ, které má hlídat zákonnost zásahů do společných částí domu. Vyzval jste SVJ k nápravě závadného stavu? Tady je to složitější a nákladnější, neboť SVJ nadřízený orgán nemá, takže nezbývá než obrátit se na soud a vydržet až do Štrasburku. Škodu byste teoreticky mohl vymáhat na statutárním orgánu SVJ.

Co se týká výše škody, ta je nejenom hmotná/materiální (náklady na měření a zajištění důkazů, náklady na uvedení do obyvatelného stavu, náhrada za zmenšenou výměru a světlou výšku bytu, náklady na posudky, konzultace a právní pomocm náhrada času potřebného na řešení věci, ad.), ale zejména nehmotná/nema­teriální. Šikovaný advokát specializující se na vymáhání nehmotné/nema­teriální škody Vám rád pomůže, přičemž s vymáháním náhrady škody není třeba čekat na vyřešení věci. Hledejte advokáta pracujícího za podílovou odměnu počítanou z výše úspěchu ve věci, aby měl shodné zájmy s Vašimi. Dokážete prokázat úmysl (i nepřímý)? Při rychlosti práce soudců ovšem počítejte s tím, že se náhrady škody dočkají až Vaši vnuci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.