Vložil krcma, 18. Leden 2017 - 20:53

Ne, překlep to není. Byli jsme rádi, že nám nakonec úvěr přiklepli. Nelíbilo se jim, že netvoříme dostatečně velký FO (přišlo mi, že je to pro ně to nejdůležitější). Museli jsme kvůli tomu sehnat podpisy všech (tedy 100%) vlastníků, že budou řádně splácet (resp. že souhlasí s navýšením FO) A to včetně těch, kteří se rozhodli svůj podíl splatit předem (tj. na úvěru se podílet nebudou, platby se jim nenavýší). Což jsem už vůbec nepochopil.
Naštěstí to u nás je realizovatelné, máme pouze 17 jednotek, ale u velkého SVJ si to moc nedovedu představit.
Takže toto doporučuji řešit předem. Náš postup byl takový, že shromáždění nejdříve schválilo úvěr a rekonstrukci, následně jsme šli do banky s tím, že až po přiklepnutí úvěru s konkrétními podmínkami se schválí vyšší zálohy.

Naší velikosti odpovídá i výše úvěru - pokud se dobře pamatuji, Vy jednáte za o dost větší SVJ, z toho pohledu předpokládám, že žádáte o úvěr v úplně jiných číslech. Ale bance jde zas na druhou stranu spíše než o absolutní velikost úvěru o její relativní, vztaženou k počtu jednotek. Přičemž do 300 tisíc/jednotku poskytují zpravidla úvěr bez zajištění.
Takže k Vaší otázce, úvěr je cca 1 milion Kč na nový výtah - splatnost 10 let. Šlo by i kratší, ale v domě máme pár vlastníků, kteří by vyšší splátky již neskousli, navíc při takových úrokových sazbách je to i celkem zbytečné..

No a se změnou banky to máme stejné, také máme FIO, kde je spokojenost. Účet u KB sice musíme mít (to bude asi podmínka každé banky), ale naštěstí ne jako hlavní (i když se nás při každém jednání snažili přesvědčit, jak jsou super, ale nedali jsme se).
Pouze přes něj musí jít splátky úvěru.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.