Musí být elektřina službou?

Vložil TN (bez ověření), 11. Leden 2017 - 19:45 ::

SVJ má roční rozpočet cca 3,5 mil. Kč (co se utratí). Za elektřinu pro osvětlení chodeb a pro výtahy se přitom ročně zaplatí jen pouhých 15 tisíc Kč (po nasazení úsporných světel a přechodu k levnému dodavateli jsme ušetřili 50 % předtím placených nákladů).

Výboru přijde zbytečné těch 15 tisíc Kč vyúčtovávat ve službách na vlastníky a ptali jsme se předběžně vlastníků, nikdo po našem vysvětlení nenamítal, pokud elektřinu ze služeb vyjmeme. Zatím to schválené není, prohlasovali bychom na letošní schůzi s platností od 1.1.2018.

Upřímně je to tak nicotná částka – osoba platí měsíční zálohu 5 Kč. Výboru by odpadla povinnost sledovat počet osob v domě a vymáhat od lidí oznamování změn počtu osob.

Otázka je, zda elektřina MUSÍ být služba. Já myslím, že ne, protože výčet služeb v zákoně 67/2013 Sb. chápu jako demonstrativní a shromáždění jistě může rozhodnout, že elektřina služba nebude.

Chci se ale ujistit, kdyby v budoucnu některý vlastník podal žalobu, že chce elektřinu vyúčtovat jako službu podle zákona 67/2013.

Samozřejmě elektřina by se i nadále vyúčtovávala v rámci vyúčtování správy domu (resp. v rámci vyúčtování krátkodobé zálohy), ale prostě už by se nejednalo o službu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.