Vložil TN (bez ověření), 11. Leden 2017 - 20:39

Na rozdíl od Pavla si nemyslím, že budoucí vlastník je „druhou osobou“. Netvrdím, že je třetí osobou, ale…

Jde o to, že řada neslušných SVJ do sbírky listin nezakládá ani schválené stanovy. Nezakládá účetní závěrky, nebo je založí, ale ÚZ jsou vadné laik to nemusí poznat).

Chcete koupit byt, pověříte právníka základní právní prověrkou. Právník koukne do katastru a do sbírky listin krajského soudu. Tam najde stanovy z roku 2011. Koupíte byt a po roce zjistíte, že v roce 2015 byly schváleny nové stanovy, o kterých ale nikdo nic neví.

Zápisy se nedělají, nebo nejsou nikomu k dispozici.

SVJ je ovládáno arogantním výborem nebo arogantním SVJ (fakt nevím, co je horší), statutáři porušují zákony, to ale při koupi bytu nepoznáte.

Odpovězte mi: které stanovy jsou pro takového vlastníka účinné? Ty, které byly v době koupě bytu ve sbírce listin, nebo ty reálně schválené, o kterých převodce ale nic netušil, protože nechodí na schůze? Má snad zájemce o koupi i zjišťovat, jestli prodávající chodil na schůze?

Právní forma SVJ funguje dobře, pokud v domě žijí rozumní lidé. Pokud v baráku žijí magoři nebo líní lhostejní a pasivní důchodci a dělníci, tak je právní forma SVJ trestem božím.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.