Základní složka rozúčtování nákladů na topení

Vložil tep (bez ověření), 8. Leden 2017 - 20:59 ::

Panuje spousta mýtů o základní složce a již 2× jsme v SVJ o ní hlasovali bez hlubší znalosti problému, protože metodika jejího stanovení byla velmi nejasná. Problém opět otevřelo nainstalování poměrových měřidel na radiátory ve společných prostorách domu. Po odečtení nákladů na teplou vodu od součtu faktur za teplo dostaneme náklady na vytápění. Ty by šly snadno rozdělit na náklady na vytápění společných prostor a na náklady na vytápění bytů v poměru k součtu náměrů ve společných prostorách ku součtu náměrů v bytech (náměry musí být čisté – v tomto propočtu musí být eliminován vliv korekčních koeficientů na polohu bytu). Objevil se ale další problém: v koupelnách bytů jsou topné registry, na kterých nikdy nebyla poměrová měřidla a neregulovaný plný odběr tepla v koupelnách má zajišťovat tepelnou stabilitu domu. Jenomže po zateplení domu se snížily ztráty obálkou domu a propočtem jsme zjistili, že spotřeba tepla v koupelnách přepočtená na dílky se téměř shoduje se čtvrtinou náměru dílků v bytech! Takže suma dílků v koupelnách odpovídá čtvrtině dílků v ostatních místnostech bytů. Dílky v koupelnách vyšly na 21,7%, dílky ve společných prostorách 20,3%, takže základní složka by měla být 42%.

Když ale vezmu definici spotřební složky, tak ta by měla být rozdělena v poměru náměru indikátorů. Problém vidím v tom, že dodavatel tepla má schválenou dvousložkovou cenu tepla: jedna složka je cena za gigajoule, druhá složka je pevná a je za tzv. rezervaci výkonu dodávky tepla. Indikátory spotřeby tepla rozpohybují jen gigajouly, nikoliv pevná složka, která je každý měsíc stejně velká bez ohledu na gigajouly a počet dnů v měsíci. Z logiky mi vyplývá, že náklady na pevnou složku ceny by měla pokrývat základní složka v rozúčtování. Pevná složka ceny tepla byla u nás loni 33,4%, tak by základní složka pro rozúčtování nákladů měla být 75,4%, protože regulací odběru tepla pomocí termostatických ventilů mohli lidé v bytech ovlivnit jen 24,6% nákladů na vytápění!

Obdobný problém je u nákladů na ohřev vody – tam pevná složka překračuje 30% nákladů, které by měly pokrývat průběžný ohřev cirkulující vody, ale nikdo z odpovědných tento problém nevidí a ani neřeší, a to máme tolik odborníků na teplo v tomto státě. Uvědomili jste si o čem hlasujete při stanovení základní a spotřební složky pro rozúčtování? A jak máme u nás dostát požadavkům platné legislativy? Když je něco v rozporu s logikou, pak to určitě odporuje dobrým mravům. Nebo se mýlím?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.