Vložil kok (bez ověření), 10. Leden 2017 - 17:27

Perfektne shrnuto! Jake jsou priciny tohoto stavu? Ke zmene muze dojit jen, kdyz vybor ji pripusti. Tam, kde SVJ nefunguje podle platnych zakonnych ustanoveni, to vybor proste nechce, protoze mu vyhovuje stav, ktery pro nej v kazdem pripade znamena mene prace (to ale jen zpocatku). Vybor proste neni schopen nebo ochoten pochopit, vysledek je tentyz, ze radne dodrzovani zakonnych ustanoveni vede ke sprave domu, ktera zajistuje presne to, co je smyslem spolecenstvi vlastniku:

  1. Zajisteni dlouhodobe optimalni udrzby a efektivnosti oprav.
  2. Zajisteni toho, aby v casove ose jedni vlastnici neprispivali jinym.
  3. Zajisteni takove vyse uhrad, aby vsichni vlastnici platili presne tolik, kolik je nejen ze zakona prokazatelne nutne, ale take opravdu potrebne. Ne vic ale taky ne min.

„Výše záloh ma být stanovena srozumitelně a určitě tak, že celková částka je rozepsána na dílčí platby podle jejich konkrétního důvodu s uvedením doby použití. Jakmile by jeden z důvodů plateb odpadl, automaticky by tím odpadla i povinnost skládat příslušnou část zálohy. Navíc by tím vzniklo právo na konečné vyúčtování a vypořádání příslušné části zálohy“ (citat). Smyslem pece radneho hospodare totiz neni tahani penez z kapes vlastniku a jejich hromadeni, nybrz zajisteni optimalni rovnovahy mezi prijmy a potrebami.

Namisto toho, se vybira nejaka fantasmagoricka castka /m2, vybor nevi, co kdy bude potreba opravit, ci vymenit, takze se budto draze opravuje teprve, kdyz nekde neco upadne nebo praskne, pripadne se opravy a vymeny provadi prilis brzo, mezitim se hromadi penize na uctu a ztraceji hodnotu. Vyboru se dari dobre a tvari se, ze vse je v nejlepsim poradku.

Beda tomu, kdo se ozve, ze by rad videl nejaky plan a rozpocet. Takove jedno SVJ znam. Jelo se tam ve starych kolejich, vybor zestarl, zvolil se novy vybor, predseda zridil web a jeden novy vlastnik kverulant tam zacal konkretne a vecne psat, vysvetlovat, navrhovat a ptat se. Psal asi ctyri roky, vlastnici mlceli, predseda se obcas ozval, ale bylo videt, ze nema poneti o zakladnich pravnich zalezitostech. Casem preci jen prejmenoval fond na DZ a na shromazdenich odrikal cosi par slovy a v zapisu se pak objevilo, ze plan a rozpocet byly schvaleny. Ovsem nikdo nikdy nic nevidel, ale ani nepostradal. Jen ten kverulant si vedl dale svou o zakonech, povinnostech a pravech.

Jednoho dne mu pan predseda proste zrusil ucet na webu, prohlasil, ze si tam muze delat co on chce, protoze on spolecenstvi na web prihlasil a basta. Ostatni vlastnici dal tupe mlci jako ryby v akvariu, plati nesmyslne vysoky peniz do „fondu“, v dome se nejdriv vymaluje, pak se tahaji nova vedeni el., hospodareni je netransparentni a odmeny vyboru stejne jako jinde, kde maji dlouhodoby a rocni plan, vse na internetu a tretinove platby do DZ. Az neuveritelne je, ze pan predseda si nechal odkyvat druhou odmenu jako domovnik, ale pracovne se pritom trvale zdrzuje nekde uplne jinde.

Pouceni: Kdyz vybor sam nechce, nestane se nikdy nic. Sam se preci nepripravi o pohodlnou odmenu za mimimum prace. Proto statutari na tomto webu, minusuji, co to da a sverepe obhajuji, jak je potreba mit milionove rezervy, jak je nemozne planovat a neni potreba vedet nic napred a vubec jak to maji tezke. Velky prinos tohoto webu spociva ale v tom, ze si lze zde overit, jaky je opravdu vybor ve Vasem SV.

kok.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.