Vložil krcma, 13. Prosinec 2016 - 0:41

Máte pravdu, že NOZ ani ZoVB nestanoví konkrétní náplň práce člena výboru.
Nicméně nedomnívám se, že tady jsou všespásné právě stanovy. Pak byste tam mohl napsat, že náplní činnosti člena výboru je nicnedělání, jen abyste veškerou činnost mohl zdanit v lepším režimu. Nemyslím, že by na takovou argumentaci finanční úřad (či soud) přistoupil. Ostatně v dosavadní judikatuře, kde se řešil tzv. "souběh funkcí" - tedy např. odměna z funkce člena statutárního orgánu a souběžná odměna z pracovního poměru - se soudy vůbec nezabývají zněním stanov či společenských smluv (alespoň v judikátech, do kterých jsem se díval).

Co se samotné judikatury týká, tak asi není judikát (alespoň jsem ho nenašel) týkající se přímo SVJ. Nicméně existuje judikatura pro obchodní společnosti, která se zde také částečně dá použít (minimálně třeba ve Vámi zmiňovaném vedení účetnictví).
Podle ní statutárnímu orgánu náleží obchodní vedení společnosti, za které se považuje mj. "organizace a řízení podniku, který náleží společnosti, řízení zaměstnanců, rozhodování o provozních záležitostech, tj. např. zásobování, odbyt, reklama, vedení účetnictví apod."
Je tady zajímavé to účetnictví, které judikatura také považuje za činnost statutárního orgánu. Samozřejmě to neznamená, že tento orgán (pro nás výbor) tuto činnost nemůže zajistit dodavatelsky od účetní firmy.
Viz par. 196 ZOK: "Jednatel zajišťuje řádné vedení předepsané evidence a účetnictví, vedení seznamu společníků a na žádost informuje společníky o věcech společnosti"
Tj. jednatel musí zajistit vedení účetnictví (viz i Vámi citované "pravděpodobné" stanovy). Jak to učiní je již na něm, samozřejmě nemůžete po něm chtít, aby sám, bez potřebných znalostí, účetnictví vedl, ale vyloučit to také nemůžete. Pak se ale dost možná bude jednat také o činnost z titulu člena statutárního orgánu.

Judikáty např. 21 Cdo 1116/2014 nebo 5 Tdo 94/2006. Zajímavý může být i 29 Cdo 1162/99.

A co se tvorby stanov týká. Doporučuji např. § 197 a § 432 ZOK. Kde je povinností statutárního orgánu změnit stanovy (u a.s.), případně společenské smlouvy (s.r.o.). Domnívám se, že i u SVJ by orgány rozhodly v tomto duchu..

Samozřejmě to neznamená (znovu opakuji) že jakoukoliv z činností, které spadají do činnosti člena výboru nemůžete zajistit dodavatelsky či na DPP. To můžete, ale ne od člena statutárního orgánu.

Pokud se Vám nelíbí termín "obcházení zákona" tak se za něj omlouvám, nerad bych byl přirovnáván k onomu pánovi, jehož výrok citujete..

Hezký den i Vám!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.