Vložil tep (bez ověření), 7. Prosinec 2016 - 16:15

NOZ nově upravuje tzv. přídatné spoluvlastnictví. Jde o spoluvlastnictví věci (výtahu), jejímiž spoluvlastníky jsou vlastníci samostatných věcí (bytů) určených k takovému užívání, že tyto věci vytvářejí místně i účelem vymezený celek, přičemž tato společná věc slouží společnému účelu tak, že bez ní není užívání samostatných věcí dobře možné. (Jak chcete bydlet ve 4. podlaží v domě bez výtahu, pokud jste odkázán na invalidní vozík?)

Vlastnictví k podílu na věci v přídatném spoluvlastnictví (výtahu) je nerozlučně spjato s vlastnictvím věci, k jejímuž využití věc v přídatném spoluvlastnictví slouží (bytu). Samostatný převod takové věci nebo podílu na věci v přídatném spoluvlastnictví (výtahu) není možný.(To je výborná vlastnost – užívání výtahu a financování jeho provozu je trvale spojeno s vlastnictvím by­tu).

§ 7 NV č. 366/2013 Činnostmi týkajícími se správy domu a pozemku z hlediska provozního a technického se rozumí zejména

  1. provoz, údržba, opravy, stavební úpravy a jiné změny společných částí domu, včetně změn vedoucích ke změně v účelu jejich užívání; týká se to také všech technických zařízení domu, jako společných částí, dále společných částí vyhrazených k výlučnému užívání vlastníku jednotky, pokud podle prohlášení nebo stanov společenství vlastníků jednotek nejde o činnost příslušející vlastníku jednotky v rámci správy této společné části na vlastní náklady.

Snažte se porozumět předchozí větě: Výtah v domě nebyl, tudíž ho nikdo nespravoval. Tuto společnou část pořídila skupina vlastníků na svůj náklad a spravuje ji na vlastní náklady v souladu s NOZ i citovaným NV! Výtah tudíž nebyl v prohlášení vlastníka, ani ve stanovách a nyní jde o správu této společné části na vlastní náklady skupiny vlastníků – spoluvlastníků a provozovatelů výtahu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.