Vložil tep (bez ověření), 7. Prosinec 2016 - 14:30

Výtah jsme nepořizovali podle zásad bytového spoluvlastnictví – to bychom ho dodnes neměli, ale do přídatného spoluvlastnictví budoucích provozovatelů výtahu. Pořízením výtahu formou přídatného spoluvlastnictví se nemění podíly na společných částech domu, takže jsme nic nemuseli zapisovat do katastru nemovitostí. Šlo o modernizační akci domu, stačilo získat souhlas nad 75% vlastníků, i když k provozování výtahu se přihlásily ani ne 2/3 z vlastníků bytů. Do výtahu nebráníme nikomu vstupovat, jen jím nikdo nejede, pokud nemá čip na jeho ovládání. Jde to sice obejít – vstoupí do výtahu a nechá se přivolat, ale jsou na to potřební vždy dva lidé. Smluvně jsme zajistili, že se k provozovatelům výtahu mohou později přidat na vlastní žádost další vlastníci, když se připojí k dohodě o vybudování výtahu. Po necelém roce provozu výtahu už toho jeden byt využil a připojil se k provozovatelům.

Ještě ke správě výtahu: Vlastní správa výtahu se děje dle norem pro dané technické zařízení a způsob jeho pořízení se nekonal podle zásad bytového spoluvlastnictví, protože jsme to tak neuměli udělat za dané situace v domě a musel jsem hledat jiný institut, který by to technické zařízení umožnil pořídit a provozovat.

Čekám, kdy se ozvou vlastníci kvůli společné televizní anténě – řada si pořídila kabelové televize. Co pak s tím podle zásad bytového spoluvlastnictví a § 1180 NOZ?

Tvrdím, že kdo se bojí šlápnout vedle, tak v jistých situacích zůstane stát na místě. Kdo zná lepší cestu, ať poradí, rád se učím novým věcem. Nemám rád, když někdo tvrdí, že něco nejde, když mě nepřesvědčí, proč by to tak nešlo, když to u nás šlo a funguje to bez problémů! Tvrdit, že něco nejde, dokáže kdokoliv, ale prosadit dobrou věc, na to je třeba hodně sil a vůle nenechat se odradit těmi, kdo říkají, že to tak nejde. Pro získání stavebního povolení jsem musel předložit listinu s vyjádřením všech vlastníků bytů v domě a všichni vlastníci byli účastníky povolovacího řízení před vydáním stavebního povolení a to jsme dostali po splnění všech náležitostí dle požadavku stavebního úřadu. Tak v čem je problém, že něco prý nejde?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.