Vložil Vlk (bez ověření), 28. Listopad 2016 - 11:08

Dobrý den sis, i když se situace na první pohled jeví jako beznadějná, kupodivu legislativa nabízí řešení.

  1. můžete postupovat podle stanov Vašeho SVJ, které platí až do doby přijetí nových stanov – v nich určitě máte určená procenta pro přijetí usnesení o schválení či změně stanov. Bohužel máte-li vzorové stanovy dle Nařízení vlády č. 371/2004 Sb., tak je rozhodným kvórem pro změnu stanov tříčtvrtinová většina hlasů přítomných členů společenství na schůzi (tj. 75 % podílů a více). Takže podle Vámi nastíněných poměrů ve Vašem SVJ budete určitě přehlasováni.
  2. v případě přehlasování, ale můžete využít odst. 1) z § 1209 Občanského zákoníku „Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky nebo i společenství vlastníků, pokud je vlastníkem jednotky, navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.“ A toto určitě důležitý důvod je, protože hlasovací poměry ve Vašem SVJ upírají rovný přístup k rozhodovacímu právu a možnosti spravovat společný majetek ostatním 10 členům, ale pozor na tří měsíční lhůtu, uteče jako voda.

3)Z Vašeho dotazu není zřejmé zda ostatní vlastníci byli vyzváni k připomínkování předložených stanov. Ale i kdyby tomu tak nebylo k předloženému znění nových stanov byste měli předložit navrhovateli Vaše připomínky a doplnění. To se bude hodit při případné soudní při.

Jest-li mohu tak Vám doporučuji prostudovat z Nového občanského zákoníku Oddíl 5 Bytové spoluvlastnictví, zejména §§1200, 1206–1214. A diskuze na tomto portálu, které se této problematice věnují. Bohužel platí úsloví „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“

Přeji Vám hodně zdaru Vlk

P.S.: Ideální by bylo se s navrhovatelem dohodnout na znění nových stanov. Jinak v našem SVJ máme ohledně změny stanov tuto klauzuli: „K přijetí rozhodnutí o schválení nebo změně stanov, je zapotřebí nadpoloviční většina hlasů všech členů společenství.“ Je ale pravdou, že nemáme vlastníka, který by vlastnil více jak 50 % podílu na společných částech.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.