Vložil krcma, 25. Listopad 2016 - 8:50

Magdo, na úvod mi dovolte ještě k tomuto letáku, protože nic jiného to skutečně není. Převzal jsem terminologii použitou Vámi, Pavlem i Evženem, že se jedná o nějaký pokyn GFŘ. O nic takového ale nejde. Pokyny, informace a sdělení GFŘ mají skutečně nějakou váhu, řídí se jimi daňové subjekty i orgány finanční správy. Ale ty jsou takto označeny, mají číslo jednací, jsou podepsány. Tady toto chybí, jedná se tak skutečně pouze o leták bez nějakého právního významu. Jen pomůcka pro roztřídění služeb ubytování a nájmu a tak je to potřeba brát.
Znovu opakuji, jsou tam vyjmenovány jen nějaké charakteristické rysy, které mohou být splněny, ale také nemusí. Takže když poskytnete lůžkoviny, pořád to může být nájem, nesmíte to brát tak vážně.

K rozklíčování:

1. nájem (typicky, pokud mu nebudete každý den měnit ložní prádlo, uzavřete s ním klasickou nájemní smlouvu)
2. nájem
3. nájem

Dále, krátkodobý pronájem jako takový živnost samozřejmě není, musí být splněny další podmínky. Pronájem přes AIRBNB ale, dle mého názoru, již živnost je. Typicky (tj. z 99%), dovedu si představit, že někdo tuto platformu bude využívat jiným způsobem, že to stále bude nájem. Co se EET týká, psal jsem, že se týká pouze plateb v hotovosti. Nyní (naštěstí) MF přišlo s návrhem, že by se netýkalo ani plateb kartou přes internet - tam by asi AIRBNB již spadalo, ale sám si nedovedu moc představit jak by to v praxi fungovalo. A naštěstí se ukázalo, že si to nedovede představit ani MF..

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.