Vložil krcma, 24. Listopad 2016 - 8:53

Magdo, to máte pravdu, taková živnost neexistuje. Ale existuje živnost "ubytovací služby".
Přičemž pokud by někdo poskytoval právě ubytovací služby, nemůže se jednat o nájem podle § 9 ZDP a taková osoba bude podléhat ZET (pokud bude peníze přijímat v hotovosti). V ZDP to ale nebude §7, odst. 2, písm. b) - příjem z nájmu majetku zařazeného v OM, ale §7, odst. 1, písm. b) - příjem ze živnostenského podnikání.
GFŘ pouze poskytuje určitý návod jak toto od sebe rozlišit, přičemž nabízí určité charakteristické znaky pro tyto dvě činnosti.
Přijde mi, že naopak Vy tam hledáte něco co tam není. Pochopitelně, že třeba i u nájmu může pronajímatel poskytovat nájemci nějaké další služby (např. lůžkoviny nebo úklid). Nebo může cenu nájmu stanovit nikoliv za měsíc ale za den. Nebo může být nájem třeba jen na týden. Vyloučeno to není, ale je to neobvyklé.
Takže pokud někomu poskytnu ubytování na týden za účelem bydlení, půjde o nájem. Pokud takto ale budu postupovat opakovaně, tj. např. byt pronajmu v roce padesáti různým lidem, vždy na pár dní nebo týden, bude se již asi jednat o ubytování.
Co se týká té inzerce, nevím co se Vám nelíbí. Pokud je v inzerátu napsáno, že byt nabízím za účelem pronájmu, bude to asi charakteristický znak toho, že se jedná o pronájem. Pokud ho nabízím za účelem rekreace, bude se asi jednat o ubytování. Pokud tam bude majitel bytu psát, že v okolí je hezká školka, půjde asi o nájem. Pokud bude psát o spojení na Pražský hrad, půjde spíše o ubytování..
Ale znovu opakuji, jedná se o charakteristické znaky, které nemusí být vždy naplněny, pouze dávají určitý návod.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.