Vložil TN (bez ověření), 19. Listopad 2016 - 9:55
  1. Líbí se mi název „sdružení vlastníků jednotek“, podle mě mu obecný lid rozumí více, než starožitnému „společenství vlastníků jednotek“, asi navrhnu vlastní novelu NOZ.
  2. Nicméně musím pokárat Michaelu Marksovou, která podepsala instrukci, že úřady práce mohou dávky platit přímo „sdružení“. Výkonná moc by snad mohla používat správné pojmy, když už je předkladatelem a autorem většiny zákonů.
  3. Musím také pokárat žurnalistku, měla by otevřít výkladový slovník a ověřit význam slova „spekulant“, což je osoba, která kupuje jen krátkodobě, kdy nejčastěji hovoříme o spekulantech s pozemky, nebo burzovními spekulanty. Někdo, kdo koupí levný byt a pak ho dlouhodobě pronajímá, opravdu není spekulant. A pokud někdo koupí takový byt na hypotéku, kterou pak musí 15–25 let splácet, a splácí ji právě z nájemného, tak takového člověka opravdu „spekulantem“ nazvat nemůžeme, snad spíše „investorem“, či prostě „pronajímatelem“. Tím netvrdím, že daný jev v sz Čechách je v pořádku, to určitě ne. Jen je třeba používat správné pojmy.
  4. Asi raději nebudu komentovat pojmy „firmy inkasují od státu poplatky na bydlení“, „fond oprav“, „energie“.
  5. Na pronajímání vlastního bytu, do kterého jsem investoval vlastní zdaněné peníze, nevidím nic špatného. Pokud s tím má někdo problém nebo závidí, může si koupit svůj byt, hypotéky jsou nejlevnější v historii. Uráží mě laciný levicový populismus, který zde na portálu Pavel dlouhodobě předvádí. Zdá se mi, že tu někdo připravuje půdu pro nové vyvlastňování. Možná už začíná i vyzbrojovat lidové milice. Asi se budu muset poohlédnout po světě, kam s rodinou uteču.
  6. Nerozumím, jak pronajímatel může inkasovat od státu dávky na bydlení. Sám dva byty pronajímám a slyším o této možnosti poprvé. Prosím zkušenější kolegy o radu, jak na to. Ano, četl jsem od žurnalistů články, že údajně úřad práce vyplácí doplatek na bydlení přímo na účet pronajímatele, nicméně se domnívám, že to je věc dohody a že nájemník může kdykoli ÚP požádat, aby dávky opět vyplácel jemu. Kromě toho předpokládám, že ÚP „neproplácí“ jakékoli nájemné, ale že má tabulky, podle kterých příspěje na metr čtvereční určitou částku. Představa, že na byt 1+1 o 30 metrech stát přispívá 13000 Kč mě rozesmála.
  7. Předpokládám, že v případě těchto měst (Chomutov, Most, Litvínov) jde hlavně o „investory“ – cizince. Nerozumím, proč SVJ na dlužníka nepodá žalobu. Dnes jsou tyto žaloby řešeny rychle. Platební rozkaz máte do měsíce. Počítám, že cizinec platební rozkaz nepřevezme, dobrá, pak se zruší, ale rozsudek jde již doručit fikcí. Pravomocný rozsudek mám v ruce do půl roku.
  8. Chtěl bych se zeptat pana Rozsypala, jak by vláda nebo stát měl (navíc z naších daní) řešit jeho osobní neschopnost. Má snad pan Sobotka přijet do Jirkova a řídit schůze vlastníků? Nebo by měl sepisovat návrhy na vydání platebního rozkazu? Opravdu je toto úkolem vlády? Pokud někdo není schopen řídit SVJ, ať místo postoupí někomu jinému. Řídím tři SVJ, všechna jsem přebral od SBD, byla zadlužená, dluhy v přepočtu na jednotku 1000–5000 Kč. Zjistil jsem, že předchozí statutár v podstatě vůbec neposílal upomínky, neoslovoval dědice a nechával dluhy dorůst do výše desítek tisíc na jednoho dlužníka, teprve poté se „probudil“. Postupně dluhy umořujeme, ale uznávám, že to jde pomalu. Nicméně nebrečím a nenadávám na stát. Makám.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.