Vložil Volný (bez ověření), 16. Listopad 2016 - 22:35

Je přece jedno, jestli části stanov dáte nadpis „domovní řád“ nebo „pravidla pro užívání společných částí domu“ nebo jiný nadpis. Podstatné je, že jsou tato ustanovení součástí stanov, v tom případě jsou závazná.

Váš názor, že nájemníci nemají nic společného s domovním řádem, který bude součástí stanov, vyplývá z vaší neznalosti „bytového spoluvlastnictví“ NOZ, který to upravuje v § 1176

„Vznikem vlastnického práva k jednotce vzniká vlastníku jednotky povinnost řídit se pravidly pro správu domu a pro užívání společných částí, pokud byl s těmito pravidly seznámen nebo pokud je měl a mohl znát, jakož i zajistit jejich dodržování osobami, jimž umožnil přístup do domu nebo bytu.

Povinnost je tedy dána, zodpovídá vlastník jednotky. Otázka je, jakým způsobem postupovat proti vlastníkovi, který svou povinnost dodržovat daná pravidla neplní. V odborné veřejnosti se diskutovalo o smluvních pokutách, na jejich přípustnosti však není jednotný názor. S konečnou platností tak bude muset rozhodnout až soudní judikatura.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.