Vložil N. Klainová (bez ověření), 22. Srpen 2016 - 13:34

Nedivím se Vám. Kdysi jsem tu napsala, že je účetnictví věda. To bylo legrace! Je to věda a mne na štěstí baví. Začala jsem na EŠ jako studentka, pokračovala na VŠE, potom 20 let učila na OA, následně si otevřela kancelář účetní poradkyně, jezdila po republice a přednášela na seminářích, publikovala v časopise Účetnictví, působila jako auditorka, ale to mne nebavilo. V důchodu jsem kancelář zavřela, ale knihy s účetní tématikou si kupuji dodnes – naposledy minulý týden poslední vydání knihy Účetní a daňová problematika bytových družstev a SVJ – Anag 8/2016. Investice do zdraví a do vzdělání jsou a měly by být vždy na prvním místě.

Na účetnictví SVJ jsem úzce specializovaná od roku 2002. Kdyby se mne teď někdo zeptal na DPH, tak o tom po letech vím asi tolik, jako o fyzice, chemii apod., čili skoro nic. **Kdo se předvádí, že rozumí všemu, nerozumí pořádně ničemu. ** Já se k tomu, čemu nerozumím, přiznávám docela s radostí.

S tím, že jste nepochopil rozdíl mezi příjmy a výnosy a mezi náklady a výdaji, přestože jsem uvedla názorné příklady, jste mne ale hodně překvapil. Tohle se mi stalo poprvé a musím reagovat.

Zkusím to vysvětlit ještě jednou, ale naposledy.

Předpokládejme, že jste podnikatel zapsaný v rejstříku, čili vedete účetnictví (podvojné).

Přece není stejné, jestli máte výdaj (z peněženky), když platíte za materiál hotově, nebo máte náklad – tj. přijatou fakturu, kterou zaúčtujete, ale neuhradíte, protože na to nemáte. Zaplatíte ji třeba v příštím roce, ale v nákladech bude letos, čili letos Vám sníží zisk, který se počítá jako rozdíl nákladů a výnosů. U nákladů a výnosů prostě nemusí jít o současný pohyb peněz v hotovosti nebo na BÚ, a přesto ovlivňují výsledek hospodaření.

Nebo: Odvedl jste práci, poslal fakturu, kterou musíte zaúčtovat jako výnos, ale příjmu se nedočkáte, protože odběratel je na mizině, případně se mu prostě nechce platit. Vy ale máte v účetnictví výnos, který vytvořil zisk. Jste-li plátcem DPH, musíte z výnosu odvést DPH. Zkuste FÚ vysvětlit, že když nemáte příjem, nebudete nic odvádět. A pak se pochlubte, jak jste dopadl.

Pořád Vám ty pojmy připadají jako synonyma???

Pro neúčetní, kteří se chtějí trochu vyznat, mám na webu rubriku Základy účetnictví a v e-shopku seriál Orientace v účetnictví SVJ pro neúčetní (členy výborů).

Nevím už, jak bych ten skvělý logický systém nazývaný účetnictvím lépe přiblížila, než ukázkami, příklady atd.......

Ale na tomto portálu marním čas. Není určen primárně účetnictví. To si opravdu zaslouží zvláštní prostor, ale také zvláštní podmínky. Ne všechno může být zdarma. To by se zase nelíbilo FÚ.

Pro ty, kteří se nechtějí v účetnictví orientovat, nemám žádnou radu. Jen mám pocit, že aspoň lehkou orientaci by měli zvládnout všichni členové výborů SVJ.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.