Vložil N. Klainová (bez ověření), 21. Srpen 2016 - 12:24

Není pravda, že není uzákoněno pravidlo pro přispívání na správu domu. Příspěvky se mohou vybírat pouze na základě schválených rozpočtů. Takto to bylo podle ZoVB (§ 15) i podle NOZ (§1200 NOZ a NV č. 366/2013 Sb.).

Problém spočívá v tom, že o tom nevědí nebo spíše nechtějí vědět ani vlastníci, ani členové výborů SVJ. V červenci t.r. jsem tu uváděla odkazy na příklady provázanosti rozpočtů a příspěvků na správu (bylo to v tématu "Co znamená příspěvek v NOZ?).

Přestože jsem kvůli tomu nechala na svém účetnickém webu otevřeny některé původně zablokované příspěvky pro nečleny KPÚ, dočkala jsem se mínusování.

Jednodušší je přece odhlasovat si xx Kč na m2 a potom nadávat, že je to hodně, než věnovat svůj drahocenný čas studiu, ne?

Dále: Nejnovější provázanost příspěvků s rozpočty mám samozřejmě v e-shopku. Tam jsou sestavovány rozpočty na provozně-technické náklady správy a na vlastní správu, případně i rozpočty na náklady související s výlučným užíváním některých společných částí. Tyto příklady nejsou zdarma, protože jsou zpracovány v tabulkách naprogramovaných pro účtování od roku 2016.

ALE: Od roku 2008 si mohl každý stáhnout prastarý příklad Klaiex 4 zdarma. Tam je ta provázanost taky, když se někomu nechce utrácet za aktualizované příklady. Do dnešního dne si jej stáhlo 3 561 návštěvníků tohoto webu. Žádala jsem pana Bilaka, aby objednávkový formulář stáhl, že je příklad zastaralý. Neudělal to, takže ta možnost stáhnout si prastarý příklad pořád existuje. Je v souboru Podklady. Z něj by měl úplně každý pochopit, že se příspěvky nestanovují podle toho, jak to mají v baráku vedle nebo podle megalomanských plánů některých výborů.

Kdo nechce studovat, nesmí se divit, že mu potom chybí argumenty v boji proti neoprávněně vysokým příspěvkům.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.