Vložil HajdyHou (bez ověření), 19. Srpen 2016 - 21:46
soudkyně Barbara (JUDr Římalová) nám tu káže vodu:
Ne každé porušení právních předpisů či stanov pak je důvodem pro vys1ovení nep1atnosti napadeného usnesení shromáždění soud musí vždy posuzovat, zda zjištěným porušením došlo v konkretním připadě k závažnému zásahu do práv v1astníků jednotek či spo1ečenství samotného, či do prav nabytých třetími osobami v dobré víře

http://www.epravo.cz/…u-98717.html

Pokládám tedy (zřejmě nezávažnou) otázku:
co to je „závažný zásah“

  • dejme tomu, že vlastníci v SVJ(2000) doposud platí třeba 30 Kč/m2. Podle barbary tedy lze odhlasovat, že prudič-A (co otravuje šmejdy ve výboru požadavkem na doložení útraty peněz a vůbec se mu nelíbí jejich drzé ksichty) bude platit 32 Kč/m2 a občasný zvanič-B (který při sporadických hlasováních hlasuje občas proti nařízením výboru a jejich kliky) 31 Kč/m2 ?
    Rozdíl mezi 30 a 32 přeci dává přijatelnou soudco-úvahu: zásah vyjádřený v % dává 6.66% případně 3.33%. To přeci není moc. Je to ve prospěch celku a je to dobré pro ostatní.Kolik by byl v tomto případě zásah „závažný“ a kolik by již byl nezávažný?
  • dejme tomu, že vlastníci v SVJ(2000) doposud laxní a zajímající se jen o to co je v TV případně jak druzí platí, dají do stanov:
    „Pokud ani po podání žaloby nedojde vlastníkem k vyrovnání všech předepsaných náhrad, budou vlastníkovi odpojeny všechny technicky dostupná média a bude mu znemožněno použití výtahu“
    (pro zpochybňovače – toto je opis z reálných stanov). Je to dost závažný zásah – třeba pro předběžný zásah soudu nebo ne ?? (§41/1/a zák.č. 200/1990 Sb.)
    Proč ze sporu mezi vlastníky rovnou nevyloučit pravomoc obecného soudu – třeba odhlasováním „rozhodčí doložky“? Co vy na to členové slouhy – rozviňte své nápady…
  • a máme tu noveličku zákona o přestupcích: tak co třeba si odhlasovat
    • „porušení omezujícího opatření předsedy SVJ“ – 200€
    • „ublížení na cti mezi vlastníky“ – 350€
    • „neuposlechnutí výzvy orgánů SVJ“ – 220€
    • „porušení nočního klidu“ – 60€
    • „požadavek na doložení jak výbor zatížil majetek provozními úvěry“ – 1000€

    Jsou to „závažné zásahy“ do něčeho v takovém SVJ, nebo to je noumání (jak svýho času kecal Kaiser v možná přijde i kouzelník – k nám už v některých ohledech přišel… a terorem vetšiny (a zněními podobných rozsudků jako chrlí soudkyně Barbara) zavádí „pořádek“)?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.