Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 19. Srpen 2016 - 11:53

Jelene, souhlasím s tím, že § 1186 je nejasný, ale zde se diskutuje o něčem jiném. Zde se diskutuje o tom, zda má dodavatel právo navrhnout za práci navíc, odměnu navíc. Považuji za rozporné s dobrými mravy, aby službu, která je určena pro omezený okruh příjemců, hradili všichni členové SVJ.

Pokusím se vysvětlit DPH. Máte pravdu v tom, že SVJ není většinou plátcem DPH. V popsané situaci dodá službu „Potvrzení“ plátce DPH, konkrétně SBD. Toto SBD musí uplatnit jako plátce DPH daň vůči odběrateli tj. vůči SVJ potažmo vůči žadateli o Potvrzení. Takže mám pravdu v tom, že z DPH dodavatel SBD nic nebude mít, odvede DPH do státního rozpočtu.

Do výpočtu toho, kolik si údajně vydělá pracovník SBD za hodinu, DPH motá Jan S. a Vy, nikoliv já. Do výpočtu hodinové mzdy zkrátka DPH nepatří. Ale to se musí rozumět systému DPH.

Obdobně je to s dalšími poplatky, které jsou nad rámec dohodnuté odměny za správu. Pakliže se jedná o další službu, kterou dřívější předpisy nevyžadovaly, tak rozumím tomu, že si je chce nechat komerční organizace proplatit. Doby socíku, kdy bylo vše údajně „zdarma“ jsou zkrátka pryč i když toho někteří stále litují.

Výše uvedeným se nevyjadřuji k tomu, zda je částka 1 000 Kč bez DPH, za vystavení důležitého Potvrzení, správná nebo ne. To by chtělo podrobnější kalkulaci.

Pouze tvrdím, že je správné požadovat odměnu za práci. Pokud by to SBD nenavrhlo, tak statutární orgán SBD porušil § 159 občanského zákoníku.

Za to, že vzrostly povinnosti členů SVJ nemůže SBD, ale poslanci. SBD pouze navrhlo stanovy, které členové SVJ, patrně svéprávní občané, schválili.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.