Vložil Kolemjdoucí (bez ověření), 19. Srpen 2016 - 9:35

Jane S., děkuji za reakci. Shodujeme se na tom, že SVJ může požadovat úhradu nutných a účelně vynaložených nákladů. Je to pochopitelné, jedná se o novou povinnost, která není zahrnuta v dosavadním poplatku za správu.

Pokud bude poplatek za vydání potvrzení ve výši nákladů bez zisku, tak se nejedná o podnikání. To vyplývá z § 420 občanskho zákoníku. Bez plánovaného zisku se nejedná o podnikání.

Neshodneme se na výpočtu kolik „bere“ zaměstnanec družstva na hodinu. Jednak nemůžete počítat DPH ve výši 210 Kč, jak je uvedeno ve stanovách. DPH sice zaplatí žadatel o potvrzení, ale DPH odvádí zaměstnavatel do státního rozpočtu a nedává do mzdy zaměstnanci. Dále nemůžete uvažovat s celou částkou 1 000 Kč, protože zaměstnavatel odvádí za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění 34%, takže hrubá mzda by činila v diskutovanm případě místo 1 210 Kč částku 660 Kč.

Ale ani částku 660 Kč z poplatku 1 210 Kč by nedostal zaměstnanec jako brutto mzdu. Musí se počítat i režie jeho činnosti např. nájem kanceláře nebo odpisy, osvětlení, otop, spotřební materiál, zaúčtování operace atd. Režie jsou obecně ve stovkách procent k jednotkové mzdě.

Nesouhlasím s tím, že se jedná o „canc papíru“ jak uvádíte. Jedná se o potvrzení podle § 1186 občanského zákoníku, které má závažné právní důsledky.

K diskusi je pouze kolik času je potřeba na vystavení důležitého potvrzení. Na to mohou být různé názory.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.