Vložil Justitianus, 13. Prosinec 2020 - 13:14

Paní Vlastnice, neexistuje nic co by bylo možno nazvat „zálohový příspěvek“. Je to nesmyslné označení, stejně jako „kulatý čtverec“ a „horký led“.

Buď jde o zálohu, nebo o příspěvek.

Záloha se stane příspěvkem jedině tak, že ji příjemce zálohy použije na zamýšlený (sjednaný) účel. Zároveň ve svém účetnictví zruší svůj závazek vůči plátci zálohy (dluh vůči plátci zálohy ve stejné výši).

V účetnictví plátce zálohy se záloha stane příspěvkem teprve v okamžiku, kdy mu příjemce zálohy předloží vyúčtování. (Do té doby by neměl jak Finančnímu úřadu prokázat, že jeho záloha již byla použita a jaký byl účel jejího použití.)

Musí také rozlišit zda zálohu příjemce použil na opravu domu, nebo na technické zhodnocení domu. Pro vlastníka, který je účetní jendotkou, znamenají tyto dva případy zcela odlišný způsob účtování o uhrazeném příspěvku.

Zda jde o příspěvek, o krátkodobou zálohu nebo o dliuhodobou zálohu, zjistíte nahlédnutím do účetních knih SVJ. Jako vlastník jednotky na to máte zákonné právo. Správně by Vám to mělo SVJ sdělit už v předpisu plateb, ale většina statutárů v SVJ je neschopných a netuší co mají dělat a jak to mají dělat.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.