dílčí faktura při zateplování domu

Vložil Nataša (bez ověření), 17. Červenec 2016 - 13:56 ::

Prosím o radu, zateplujeme bytový dům a ve smlouvě s firmou máme dílčí fakrury. Již jsme zaplatili dvě 4,5 mil a zbývá jedna a jedna po dokončení. Firma na nás chce zaplatit ihned tu jednu 1,3 mil jinak zastaví stavbu a nám by zbyla jen ta po dokončení 1,3 mil a barák je zateplen jen z dvou třetin, zateplení oken, schody atd. Je možné jim z té jedné dílčí fakrury zaplatit jen část? Ve smlouvě není uvedeno přesně za které práce budou faktury vystaveny.

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Poznamka (bez ověření), 17. Červenec 2016 - 18:49

    Jak realizace tak financování velké zakázky často má procesní charakter, tj. zakázka je rozdělena na etapy a realizace každé etapy se řeší jako samostatná zakázka. Etapa pak může být financována buď zálohově (platba odběratele předchází vyhotovení etapy dodavatelem) nebo splátkově (platba odběratele nastane po předání etapy dodavatelem) ale i kombinovaně část zálohově část splátkově. Proces realizace celé zakázky by měl být popsán ve smlouvě zakázky. Chybějící popis nebo jen část, lze doplnit kdykoliv dodatkem smlouvy, který vznikne na základě dohody mezi odběratelem a dodavatelem. Stanovení postupu je ovlivněno mírou existující důvěry mezi dodavatelem a odběratelem.

    Vložil janica, 17. Červenec 2016 - 15:40

    My jsme měli ve smlouvě, že platby budou prováděny po ukončení jednotlivých etap prací (bourací práce, výměna oken, elektroinstalace, osvětlení, apod.). Odsouhlasení prací k vyúčtování provádí stavbyvedoucí, technický dozor investora a zástupce z výboru. Je třeba i vylézt na lešení a zkontrolovat práci spolu s TDI. Poslední faktura až po dokončení. Faktura by měla mít v příloze uvedené práce, tj. položky, které firma účtuje. Když je vystavena dílčí faktura, tak ji nemůžete platit na 2×. Měli byste si kontrolovat za co platíte. Jestliže je faktura na 1,3 milionů za už udělanou práci, tak by jste ji měli zaplatit. Neznáme podmínky vaší smlouvy o dílo.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".