Vložil N. Klainová (bez ověření), 16. Květen 2016 - 9:23

Nemyslím si, že je zpráva o hospodaření zbytečná. Když už vysvětlujete účetní závěrku, protože bez vysvětlení by ji členové SVJ opravdu neměli schvalovat, tak jaký je problém dát to vysvětlení na papír s názvem Zpráva o hospodaření, aby si to mohli členové SVJ v klidu projít a potom pokládat konkrétní dotazy. Závěrce většinou nerozumí, ale dobře napsané zprávě by rozumět měli.

Loreta při své argumentaci vycházela ze Vzorových stanov č. 371/2004. I já jsem z nich vycházela, když jsem dávala v roce 2011 dohromady příspěvek pro e-shopek.

Např.: Povinnost správce předložit jednou ročně shromáždění zprávu o činnosti správce, zejména o finančním hospodaření, o stavu finančních prostředků každého vlastníka a o stavu společných částí domu..... je uvedena v článku V vzorových stanov viz písm. d). Jestli se nepletu, řada SVJ opisovala ze vzorových stanov a dosud se jimi řídí, tak proč jim dávat najevo, že dělají hloupost, když zpracovávají nějakou nikým nedefinovanou „Zprávu“.

Mimochodem – údaje o nevyčerpaných zálohách jednotlivých vlastníků jednotek dostáváme v našem domě každoročně od samého začátku. Nemáme totiž všechny zálohy podle podílů, takže si svůj podíl nemůžeme sami spočítat. Externí správce považuje předávání těchto informací za normální.

Shodou okolností jsem se zrovna včera vyjadřovala ke Zprávě o hospodaření na svém webu. Je to v rubrice Základy účetnictví, Poradna – Souvislý příklad v příspěvku „Plnění rozpočtů, Zpráva o hospodaření.“

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.