Vložil Kubík (bez ověření), 15. Květen 2016 - 13:32

Pavle,

narozdíl od Vás, nepovažuji zprávu o hospodaření za zbytečnost. Kromě § 1208/d NOZ je uvedena také v NV č. 366/2013 v § 15:

„Rozpočet na kalendářní rok, sestavený podle pravidel určených ve stanovách, schvaluje shromáždění vlastníků jednotek, které také schvaluje výsledky jeho plnění v rámci schválení zprávy o hospodaření společenství vlastníků jednotek.“

DZ k NV k § 15 uvádí:

„Schvalování rozpočtu není v § 1208 NOZ uvedeno v rámci vymezení výlučné působnosti shromáždění vlastníků jednotek. S ohledem na výlučnou působnost shromáždění schvalovat zprávu o hospodaření a také schvalování celkové výše příspěvků na správu domu a pozemku pro příští období, je nezbytné, aby součástí těchto rozhodnutí bylo také schválení rozpočtu společenství vlastníků. Podobně není výslovně uvedeno v působnosti shromáždění schválení výsledků plnění rozpočtu, proto se navrhuje zařadit je do schválení zprávy o hospodaření a správě domu, kterou shromáždění schvaluje podle § 1208 písm. d) NOZ.“

Je pravda že NOZ ani NV neřeší, co má být konkrétním obsahem zprávy o hospodaření. SVJ může tuto otázku upravit ve svých stanovách. Vhodné je zakotvit do stanov povinný obsah zprávy o hospodaření alespoň v tomto rozsahu:

Podrobné informace o plnění rozpočtu za zúčtovací období.
Souhrnná informace o výdajích za služby za zúčtovací období, jejich vyúčtování a vypořádání.
Souhrnná informace o nákladech na správu za zúčtovací období včetně podrobné informace o jednotlivých nákladových kategoriích.
Informace o vyúčtování příspěvků na správu domu a pozemku.
Informace o stavu dlouhodobé zálohy na správu k začátku a konci zúčtovacího období, o souhrnu předpisů a čerpání dlouhodobé zálohy.
Informace o zůstatcích na bankovních účtech společenství k začátku a konci zúčtovacího období.
Souhrnná informace o vývoji pohledávek za služby a za správu domu a pozemku k začátku a konci zúčtovacího období a informaci o krocích podniknutých k vymožení těchto pohledávek.
Informace o hospodaření s majetkem společenství, příp. o pronájmech společných částí domu apod.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.