Vložil § (bez ověření), 12. Červen 2018 - 21:44

„Podle jakého ustanovení hasiči pokutují SVJ?“

Tohle jsem s hasiči také řešil s tím výsledkem, že hasiči sami neví, odkud toto jejich oprávnění plyne, nejsou schopni doložit právní ustanovení (nejspíš proto, že neexistuje), ale jsou si jisti, že oprávnění pokutovat SVJ mají.

Přesněji, položil jsem otázku, proč pokutují správce věci a nikoliv vlastníka věci. Nevěděli (ale pokutovali a vyhrožovali mnohonásobným navýšením pokuty v řádech statisíců Kč v případě další polemiky, takže jsme raději zaplatili, aniž bychom věděli, zda závada byla odstraněna – to už hasiče nezajímalo). Pro fyzické osoby je mnohonásobně jiný sazebník pokut než pro právnické osoby.

Argumentoval jsem např., že by podle jejich logiky obdobně měl být pokutován správce autoparku a nikoli vlastník vozidla, nepomohlo, otázku zjevně nechápou.

Obdobné pravomoci (stavební a požární bezpečnost staveb) má stavební úřad, ten věc chápe a jedná vždy s vlastníkem stavby (nějaké SVJ pro stavební úřad neexistuje).

Spojte se se mnou, třeba společně něco dokážeme. Jedná se o protiprávní a škodlivý stav. Státní orgán si nemůže přisvojovat pravomoce, které nemá. Mám okolo toho nějakou korespondenci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.