Vložil zdeseny clen SVJ, 3. Květen 2016 - 15:05

a pokud s tím máte problém, běžte ho řešit v rámci soudní soustavy.

A SVJ musí respektovat stavební zákon. Ale pokud je jazykově stejný pojem právně odlišný v různých zákonech, tak to prostě SVJ musí také respektovat.

Víte, to je skutečně jednoduché. Buďto chcete před soudem obstát bez problémů a co nejrychleji a nejlevněji, pak respektujete judikaturu. Nebo nechcete, či případně máte jiný názor na stávající judikaturu, pak jí musíte jít změnit. A to docílíte jedině přesvědčováním soudů a revokací judikatury.

Víte, já bych také byl radši, kdyby zákony byly psány tak, aby jazykově stejné pojmy měly i právně stejný význam. Bylo by to logičtější, laicky lépe pochopitelné. Ale zatím to tak prostě není.

Já jen respektuji právní systém a význam a smysl pojmu v zákoně použitého chodím hledat do soudních rozhodnutí, místo abych to na základě čistě písmenek sám vymýšlel. A ano, je to mnohem pracnější, neboť kvůli tomu musíte prostudovat významně větší oblast, než prostým přečtením zákona.

Ale dávám přednost tomu, co je právně jednodušší, před poněkud autistickým trváním na doslovnosti. Ono prostě skutečně nejde jen tak vzít nějaký pojem z jednoho předpisu a bez znalosti judikatury jím argumentovat v úplně jiném kontextu.

Obviňovat z čehokoliv mě Vám nepomůže ;)

Na rozdíl od Vašeho, mého, Lakeovo názoru, musí soudci názor vyslovený v judikatuře respektovat.

Pokud se Vám v obecné rovině tento právní systém nelíbí, tak budete muset osídlit vlastní území a nastolit si na něm vlastní pravidla.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.