Vložil zdeseny clen SVJ, 3. Květen 2016 - 13:37

Víte, já jakoukoliv chybu klidně přiznám. Ale nevím, o jaké chybě píšete. Ano, pojem změna stavby ve stavebním právu má širší význam, než pojem změna stavby vyžadující 100% souhlas v intencích ZOVB.

Já se ovšem nevyjadřoval k pojmům stavebního zákona, ale k tomu, zda je, či není možné prostřednictvím většinově přijatého usnesení SVJ odsouhlasit zateplení. A to možné je. Protože tak jako soud nebude zajímat účetně daňový rozdíl mezi technickým zhodnocením a opravou, tak jej v souladu s konstatní judikaturou nebude zajímat to, že dle stavebního zákona je změnou stavby i zateplení.

Soud bude rozhodovat podle konstatní judikatury týkající se přípustnosti většinového rozhodnutí dle stanov SVJ. A tam prostě je změnou stavby vyžadující 100% souhlas něco jiného, než je změnou stavby dle stavebního zákona.

Pokud prostě chcete jít před soudy prosazovat Váš názor, tak klidně bežte. Můžete klidně i použít argumentaci ala Lake, o účetně daňových rozdílech.

Já se tu ovšem vyjadřuji k tomu, že vy s Vaším názorem a také Lake, jste v rozporu s konstatní závaznou judikaturou českých soudů a jako tací velmi pravděpodobně před soudy prohrajete.

Pokud se Vám to nelíbí, tak můžete před soudy bojovat o to, aby svou konstantní judikaturu revokovaly a respektovaly obsah pojmu změna stavby dle stavebního zákona. Pokud Vám české soudy nevyhoví a budou se držet své konstatní judikatury, tak máte možnost jít k evropskému soudu pro lidská práva a domáhat se rozhodnutí, že bylo porušeno Vaše právo na spravedlivý proces, neboť se české soudy odchýlily od obsahu pojmu změna stavby dle stavebního zákona.

Já si na rozdíl od Vás myslím, že soudy rozhodují správně, že je nesmyslem, aby o zateplení rozhodoval každý a nestačilo většinové rozhodnutí. Já bych dokonce byl pro, aby i pro v mnou citovaném judikátu zmíněnou výstavbu výtahu na fasádě domu postačovalo většinové rozhodnutí, tak jako postačuje pro zateplení.

Nehledě na to, že v současné chvíli je dokonce zateplení nezbytnou součástí téměř jakékoliv změny stavby, neboť jedině tak lze vyhovět požadavkům zákona o hospodaření s energií.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.