Vložil lake, 2. Květen 2016 - 16:08

Paní Zvídavá,

není pravda, že by se snad stanovy musely změnit podle části NOZ o bytovém spoluvlastnictví.

Bytové spoluvlastnictví podle NOZ nemá nic společného s bytovým vlastnictvím podle ZoVB. Proto nabytí účinnosti NOZ nemělo a nemá žádný vliv na práva a povinnosti vlastníků jednotek(1994). Jejich práva a povinnosti se i nadále řídí podle jejich stanov, to jest podle dosavadní právní úpravy. Viz § 1 a § 3028 NOZ.

Jediná změna, kterou musí každá právnická osoba (tedy i SVJ(2000)) provést ve stanovách, je přizpůsobení stanov nové právní úpravě (§ 118 až § 209 o právnických osobách). To znamená změnit jednání právnické osoby jejím statutárním orgánem na zastupování právnické osoby. K tomu přistupuje povinnost uvést ve stanovách co předepisuje každé právnické osobě zákon o veřejných rejstřících (uvést ve stanovách sídlo právnické osoby, a jednoznačně a určitě stanovené počty členů jejích orgánů).
-------------------------------------------------------------------

Musím znovu připomenout, že v roce 1994 vyřešil ZoVB změnu dřívějších práv k bytu na bytové vlastnictví podle ZoVB. A vyřešil to jednoznačně a určitě. Zákonodárce to učinil pomocí tohoto přechodového ustanovení:

72/1994 Sb. § 31
§ 31
(1) Pokud tento zákon nestanoví jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní vztahy vzniklé před jeho účinností podle dosavadních předpisů o vlastnictví k bytům. Vznik těchto právních vztahů a nároky z nich vzniklé před účinností tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních předpisů o vlastnictví k bytům.
(2) Vlastníci bytů nebo nebytových prostorů, jimž vlastnické právo k bytu nebo nebytovému prostoru vzniklo podle dosavadních právních předpisů, se ode dne účinnosti tohoto zákona považují za vlastníky jednotek podle tohoto zákona a jsou povinni do jednoho roku ode dne účinnosti tohoto zákona uvést veškeré právní vztahy k jednotkám, společným částem domu a k pozemku do souladu s tímto zákonem.
(3) Nebude-li splněna povinnost stanovená v odstavci 2, může se vlastník jednotky obrátit na soud s návrhem, aby splnění této povinnosti uložil.

Až mi tedy někdo ukáže prstem kde v NOZ je ustanovení obdobné § 31 odst. 2 ZoVB, pak rád připustím, že vlastníci jednotek(1994) se mají ve všem řídit podle části NOZ o bytovém spoluvlastnictví.

Ale protože NOZ je paskvil a takovou právní normu neobsahuje, pak platí i nadále, že jednotky(1994) jsou jednotkami(1994), vlastníci jednotek(1994) jsou vlastníky jednotek(1994) a s nabytím jednotky nabývají pouze ta práva a povinnosti, které měl jejich předchůdce.

Podle § 3028 NOZ totiž platí, že tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti. Vznik věcných právních poměrů, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.

To jsem pouze citoval NOZ, sokolíci. Ale chce-li někdo vykládat NOZ v rozporu s jeho zněním, a v rozporu s konstantní judikaturou Ústavního soudu o nepravé retroaktivitě, může dojít k úplně jinému závěru. Jenže to pak už není právo. To je soudcovská svévole a bezpráví …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.