Vložil zdeseny clen SVJ, 1. Duben 2016 - 11:37

Tak to jste si to pěkně zkomplikovali. Podle mého názoru je toto ustanovení stanov rozporu s dobrými mravy, kdybych musel, asi bych se toho domáhal. Takovéto ustanovení zjevně komplikuje a více méně úplně znemožňuje efektivní kontrolu.

usnesení Nejvyššího soudu sp. zn. 29 Cdo 3704/2009, ze dne 22. 2. 2011

IV. Součástí práva na zpřístupnění dokumentů je i právo na pořizování jejich kopií. Nelze přitom souhlasit se závěrem, že si společník musí opatřit vhodný technický prostředek na pořízení kopií; má-li společnost takový prostředek k dispozici, je nepochybně součástí práva společníka na zpřístupnění dokladů společnosti i právo na pořízení jejich kopií za úhradu nákladů s tím spojených; pouze tehdy, pokud jej společnost nemá, nebo jej nemůže z objektivních důvodů v požadovaném čase poskytnout, musí si jej společník zajistit sám.

http://profipravo.cz/index.php…

č. 89/2012 Sb.Zákon občanský zákoník

§ 1

(2) Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.

Podle mého názoru není možné po členovi SVJ spravedlivě požadovat, aby ručil za dluhy SVJ a přitom mu takto znemožňovat efektivní kontrolu. SVJ nemá žádné obchodní tajemství, které by pořízením opisu fotografováním mohlo být ohroženo.

Prostě bych se snažil domluvit se, že přeci není v zájmu vůbec nikoho, aby místo listování a mačkání tlačítka na mobilu jste to vše četl na místě a přepočítával na místě. Tím totiž v praxi zatížíte výbor SVJ, nebo správce či účetní firmu mnohem více, neboť tím s Vámi stráví mnohem více času. Až pokud by nikdo neslyšel na rozumnou domluvu, šel bych k soudu. A vzhledem k ustanovení Vašich stanov, proti kterému nikdo neprotestoval a nezažaloval neplatnost usnesení je přijímající to budete mít velmi těžké. Ale nikoliv bez šance. Podle mého názoru a podle výše popsaného selského rozumu je to v rozporu s dobrými mravy. Ale než někde v procesu průchodu soudní soustavou najdete soudce ochotné takto uvažovat, bude to trvat.

Výše uvedená judikatura týkající se obdobného práva společníků v s.r.o. Vám může trošku pomoci. A dále bych zkusil podobný formalismus jako oni, stanovy Vám nezakázaly si pořizovat opis, jen Vám sebraly právo na fotokopie. A protože při tom co chcete dělat nepoužíváte žádnou kopírku a neodcházíte s kopiemi, tak bych tvrdil, že si pořizujete výpis/opis s použitím mobilního telefonu, místo abyste to mnohem pomaleji opisoval ručně.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.