Vložil zdeseny clen SVJ, 1. Duben 2016 - 8:30

Účetnictví Vám v tomto samozřejmě může pomoci, protože jedna věc je výše dlouhodobých záloh vykazovaná jako závazek vůči vlastníkům v účetnictví a druhá věc je, jestli ty peníze skutečne jsou na účtu SVJ. To vše zjistíte v dokladech a účetnictví SVJ.

A náhled do nich skutečně není to, že vám je někdo otevře před obličejem, umožní do nich nahlédnout a 10 vteřin Vám už otáčí stránku, či Vás vyhazuje.

V trestním řízení máte také pouze právo náhledu – ať už jste obviněný, nebo poškozený. Do soudního spisu – u civilního soudu – máte také pouze právo náhledu.

A ještě se mi nestalo, že bych měl jakýkoliv problém s tím, si ofotit mobilem kompletní spis stránku po stránce.

Podobně je nutné uplatňovat právo náhledu do účetnictví a do dokumentů SVJ. Prostě požadujete nahlížení do kompletního účetnictví a kompletní dokumentace SVJ. Pokud Vám znemožňují cokoliv si fotit, tak je na místě je zažalovat a požadovat aby nahlížení probíhalo stejně, jako na té policii či u soudu. Potřebujete, aby Vám dali písemně, že si nesmíte pořizovat opisy, nebo abyste k dokázání téhož měl svědky.

Ale není skutečně jediný důvodu, proč by nahlížení v občanském zákoníku mělo mít jiný obsah, než v má trestním řádu, či v občanském soudním řádu. § 65 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1961-141 § 44 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1963-99

A stejné právo nahlížení má i společník ve firmě a tam je také součástí i možnost pořizovat si opisy a kopie.

http://www.epravo.cz/…i-90815.html

A to přestože tam nebyla a ani teď není ta část věty o pořizování opisů a kopií. § 81 http://www.zakonyprolidi.cz/…eni-20130701 § 107 http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-90

Sice tedy náš nedovzdělaný zákonodárce nedal do občanského zákoníku ten zbytek věty s pořizováním opisů a výpisů, ale tohle bych klidně zažaloval. I když nečekejte to jednoduché, už jsem také viděl soudce, co měl pocit, že dokument o hospodaření je něco jiného, než účetnictví. Ale při domáhání se předložení účetnictví máte tu výhodu, že nepůjde o bagatelní spor, takže vzhledem k možnosti se odvolávat a jít výše si Vás nedovolí vyhodit s tak marným zdůvodněním, jako Jarču.

A je pak na Vás, abyste doma v klidu nad ofocenými informacemi všechno přepočítal a odkontroloval. A ano, je dost pracná záležitost. Nicméně možnosti moderní techniky jsou dost dobré, běžně zvádám ofotit mobilem spis o 500stranách během jedné hodiny. A rovnou v tom mobilu, nebo v počítači z toho pak udělat PDF dokument a s tím dál pracovat. Podobným způsobem se prostě musíte dostat k celému účetnictví a pak je na Vás co s tím dál.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.