Vložil zdeseny clen SVJ, 31. Březen 2016 - 18:09

Já tu větu za středníkem neignoruji. Já jsem tady už uváděl, že ta věta za středníkem platí v kontextu věty před středníkem. A tedy jde o sekundární práva a povinnosti typu povinnost platit SVJ, právo dostat kokrétní přeplatek z nějakého vyúčtování.

Jako odpověď jsem se od lake dozvěděl, že právo a povinnost vzniklo vznikem SVJ a to konkrétní hlasování ji pouze upřesnilo. S tímto názorem jsem se neztotožnil a uvedu Vám příklad proč. Třebas Vám pomůže. Třebas ne.

Zákon o daních z příjmu mimo jiné řeší.

§ 38ga Daňové přiznání podávané osobou spravující pozůstalost

Podává-li osoba spravující pozůstalost daňové tvrzení týkající se daňové povinnosti zůstavitele vzniklé ode dne jeho smrti do dne předcházejícího dni skončení řízení o pozůstalosti, neuplatní...... http://business.center.cz/…j/cast4.aspx

Což ukazuje na pochopitelném příkladu, že daňovou povinností není míněna obecná povinnost platit daně, ale naprosto konkrétní záležitost s jasně daným vznikem.

A stejně tak tou povinností a právem ve větě za středníkem je konkrétní právní jednání a ne vlastnické právo, které ke všemu ještě nemáte, což je důsledek duality bytového spoluvlastnictví, kdy vaše „vlastnické právo“ je pouhou součástí spoluvlastnictví.

Z mého pohledu se Vy pokoušíte nezákonným výkladem vykonstruovat absenci přechodného ustanovení, když ignorujete jeho část před středníkem, což není možné.

Každopádně uvidíme, co na to soudy. Ale nečekejte, že to budete mít jednoduché, jak ostatně sama vidíte. Prvoinstanční soud pouze zkopíroval text zákona a nenamáhal se nic zdůvoďnovat. Vyšším instancím bude stačit se odkázat na to usnesení ústavního soudu spolu s rozsudkem soudu nejvyššího. Něco víc čekejte až od nejvyššího soudu či soudu ústavního. Nejvyššímu bude stačit se odkázat na vlastní rozsudek a to, co je v něm uvedeno zopakovat. A aby se nějakým obsáhlejším zdůvodňením zabýval senát ústavního soudu, budete se muset dostat mezi těch cca 250 ze 4000 ročně, co řeší meritorně nálezem. Což rozhodně není jednoduché. A nečekejte, že to s Vámi dokáže napsat kdekterý advokát. Jejich většina na to vůbec nemá znalosti, schopnosti a ani nebudou ochotní. Tak maximálně pro ně budete hejl, co mu něco vyplodí a s myšlenkou, že mají svoje jisté to pošlou dál a bude jim to jedno…

BTW: :) Fakt nechápu, proč rozdílné názory jsou někdy mínusovány, někdy plusovány, je mi to záhadou (to jen konstatuji, aniž bych podezříval Vás, ty mínusováním šedivé části mě nutí při čtení něčeho tam mít kurzor myši a diskuzi to jen znepřehledňuje, třebas si to mínusovači přečtou a zváží, zda tohle hlasování o popularitě nevynechat)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.