Vložil bača, 31. Březen 2016 - 3:19

Pane „Pavle“ energetický zákon považuji za paskvil. Zřejmě autor chtěl, aby prodávající bytové jednotky dokládal energetickou náročnost této jednotky. Co je v zákoně jistě víte, známe to oba a není snad potřeba zmiňovat. Ostatní si to mohou najít i včetně novel.

V roce 2014 jsme koupil bytovou jednotku a SVJ vzhledem k velikosti domu nemělo povinnost PENB mít, ale prodávající měl energetickou náročnost doložit a to třeba fakturami za energie. To si nesplnil, protože se v bytě dlouhodobě nebydlelo. Otázkou je, zda-li vůbec musel něco dokládat, když spotřeba energií za poslední 3 roky byla nulová (ano, je to absurdita, ale vycházím ze zákona).

O nápravu byla požádána SEI, ta provedla šetření a za viníka označila SVJ, které k prodeji bytové jednotky nezařídilo PENB celé budovy. Přitom SVJ o prodeji nevědělo, žádnou jednotku nevlastní a nikdo SVJ o vyhotovení PENB nežádal. Mně SEI písemně sdělila, že nemůže nikomu nařídit, aby PENB nechal zpracovat.

Mezi tím začala platit novela energetického zákona od 1.7.2015, kdy některé budovy postavené před rokem 1947 mít PENB vůbec nemusí a uvádí se energetická náročnost „G“ (je to náš případ).

SEI tedy za nesplnění zákona udělila (srpen 2015) pokutu SVJ, že k prodeji bytové jednotky nezajistilo PENB a s bývalou předsedkyní SVJ se dohodla, že jí dají minimální pokutu když nechá PENB dodatečně zpracovat. Na platnost novely a nepotřebnost PENB zpracovávat upozorněna nebyla. Takže došlo k vynaložení zbytečných finančních prostředků a byla způsobena další škoda SVJ. (PENB) nikdo nepotřebuje. Předsedkyně SVJ tehdy bez jakéhokoliv hlasování a informování nechala zpracovat PENB a zaplatila to z fondu oprav domu.

O výše uvedeném se dozvídám až nyní.

S pozdravem Bača

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.