Energetický štítek bytové jednotky - kdo má povinost nechat zpracovat

Vložil bača, 28. Březen 2016 - 23:17 ::

Dobrý den,

zajímalo by mne, kdo byl v roce 2014 (koupili jsme bytovou jednotku) odpovědný za zhotovení energetického štítku bytové jednotky. Zda-li SVJ či vlastník prodávané bytové jednotky. Štítek a celou záležitost kolem něj, považuji až za nesmyslnost, ale bylo to schváleno a platí to.. Kvůli topení jsme potřebobali doložit ČEZu tepelné ztráty bytu a energetický štítek bytové jednotky by nám tento problém vyřešil. Jelikož jsme jej nesehnali, museli jsme si výpočet tepelných ztrát bytové jednotky zajistit na své náklady.

V době prodeje (duben 2014) platila legislativa, že obytné domy do 1.000 m2 plochy nechají zpracovat PENB (štítek budovy) do 1.1.1918). To znamená, že v roce 2014 SVJ nemělo povinnost štítek řešit. V zákoně se uvádí, že prodávající má při prodeji předat energetický štítek bytové jednotky, ale není tam jednoznačně uvedeno, kdo jej má zajistit. Uvádí se, že má písemně požádat SVJ a pokud mu není vyhověno, že energetickou náročnost může doložit fakturami za energie za poslední 3 roky. Jenomže byt byl 3 roky před prodejem prázdný bez elektřiny a v době, kdy se tam ještě bydlelo se topilo lokálně. Takže energetická náročnost není čím doložit.

Chápu, že kdyby byl zpracován energetický štítek budovy, že se tím nahradí energetický štítek bytové jednotky, ale přijde mi absurdní, když někdo prodává svůj byt (bytovou jednotku), že by muselo kvůli tomu SVJ nechat zpracovat PENB prodávaného bytu či celé budovy. Navíc SVJ se k prodeji bytové jednotky nijak nevyjadřuje a o prodeji nenusí vůbec vědět, řeší si to její vlastník.

Po prodávající jsme chtěli nejprve doložit energetický štítek, když jsme ho ani po 6-ti měsících neobdrželi, požádali jsme ji o úhradu výpočtu tepelných ztrát. Ta se však brání a tvrdí, že to je problém SVJ. SVJ mi uvádí, že je o to nikdo nežádal, že ani oficielně o prodeji bytové jednotky nevěděli a že kdyby bylo požádáno SVJ, že by muselo být svoláno „shromáždění“ a že by se hlasovalo, zda-li PENB nechají zhotovit dříve, než ukládá zákon. Pak by údajně záleželo na výsledku hlasování. SVJ tvrdí, že prodej bytové jednotky je plně v kompetenci prodávajícího vlastníka.

Má k výše uvedenému někdo nějaký právní výklad ?

Děkuji Bača

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.