Správa zahrnovala a zahrnuje i zateplení dle NS a ÚS

Vložil Pavel, 27. Březen 2016 - 16:20 ::

V roce 2009 jsem zde uvedl názor, že podle tehdy platného ZoVB patří do správy i zateplení:

http://www.portalsvj.cz/…a-pod-spravu

Opakovaně zde bylo publikováno, že můj názor není správný. Úporným opakováním této zavádějící informace jsou někteří čtenáři přesvědčeni, že skutečně zateplení nespadalo pod správu domu.

Z tohoto mylného názoru je nyní účelově konstruováno, že to je jeden z údajných rozdílů mezi starými SVJ a SVJ po 1.1.2014.

Názor, že zateplení nepatřilo pod správu domu dle ZoVB je v rozporu s názorem NS uvedeným v 31 Cdo 4294/2011. Stejný názor jako NS zastává i Ústavní soud v IV. ÚS 3108/15, když uvádí:

„V této souvislosti lze pro úplnost poukázat na právní názor Nejvyššího soudu, podle něhož pojem „správa domu“ užitý v § 15 odst. 1 zákona č. 72/1994 Sb. zahrnuje taktéž opravy společných částí domu, mj. náklady na zateplení fasády (rozsudek ze dne 2. 4. 2014, sp. zn. 31 Cdo 4294/2011, dostupný na www.nssoud.cz).“

Bohužel NOZ je tak nedokonalý, že je potřeba počkat i na další judikáty, které vysvětlí, že mnoho informací na tomto webu je mimo realitu.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.