Jaké zálohy vracet a jaké nevracet

Vložil Werewolf, 27. Březen 2016 - 11:56 ::

Příklad SVJ2000: Na shromáždění si odsouhlasíme provedení opravy výtahu výměnou celého výtahu. Abychom si nemuseli brát úvěr, naplánujeme opravu za 5 let a k tomuto účelu se všichni shodneme, že budeme přispívat poměrnou část do dlouhodobých záloh, abychom si na to „našetřili“.

A:

  1. dá se tento postup považovat za regulérní? (vzpomínám si na diskuze, kde se řešilo, že vlastník není povinen spořit na účet svj…) Je to oprava, ne zhodnocení.

B: po 2,5 letech jeden vlastník zcizí jednotku.

  1. Podle mě se mu naspořená částka nevrátí, protože se jednalo o plán na opravu, nikoli zhodnocení, a nabyvatel bude pokračovat ve spoření na výtah
  2. anebo se mu vrátí našetřené prostředky a opravu bude muset uhradit nabyvatel, tedy buď bude platit dvojnásobek, aby stihl našetřit, popř. stejně, ale pak bude muset doplatit, co mu chybí?

Otázka 2: Při úvěru na zateplení se již řešilo, že úvěr si bere svj a to splácí bance. Vlastník splácí svůj dluh svj a při zcizení jednotky je to stále on, kdo dluží a měl by to doplatit, pokud tak bylo ujednáno. Co když tento úvěr bude čerpán ne na zhodnocení, ale na opravu, např. na onen výtah? Je to stejná situace nebo je v ní rozdíl?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.