Vložil lake, 27. Březen 2016 - 9:43

Pane Plechatý,

ve Vaší úvaze zcela chybí úspora, které se má dosáhnout zateplením. Pokud by – v ideálním případě – bylo sjednáno splácení Vašeho dluhu, a výše splátky se bude rovnat úspoře nákladů na vytápění Vašeho bytu – pak se nemáte čeho obávat, protože v součtu zaplatíte naprosto shodnou částku jako platíte dnes.

Je ovšem známo, že zateplení může mít prostou návratnost v řádu patnáct let (u starší energeticky velmi neúsporné stavby) až po návratnost čtyřicet let (u panelových domů z 80. let).

Proto je důležité, aby vlastníkům byla předložena uvěřitelná studie současného stavu domu. K tomu alespoň předběžné stanovení dosažitelných úspor. K tomu případně výpočet nákladů na úvěr pro různé doby splácení. Teprve na základě toho by měli vlastníci uvážit zda zateplení chtějí, a teprve pak mohou pověřit SVJ zpracováním projektu a dalšími kroky.

Je totiž známo, že nejvíce úspor se dosahuje regulací a seřízením topného systému, pak jsou na řadě okna, a teprve na třetím místě z hlediska efektivity bývá zateplení stěn. Zateplení je z těch tří opatření tím nejdražším, s nejdelší návratností. Zjistěte si jak je tomu ve vašem domě. Zatím není o čem se bavit: nevíte o věci nic než to, že se něco chystá.

Pokud máte příbuzné, kteří Vám mohou pomoci s rozhodováním, oslovte je. Sám proti výboru a lhostejnému davu vlastníků nic nezmůžete.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.