Vložil zdeseny clen SVJ, 27. Březen 2016 - 13:30

Milý pane, dovoluji si nesouhlasit. Dokonce jsem četl judikát, který úplně takto posoudil neplatnost usnesení o zateplení. Žalobce se domáhal neplatnosti usnesení na základě toho, že ve stanovách měli 100% pro opravy, žaloba byla zamítnuta pro neplatnost ustanovení stanov s tím, že správné kvórum je nutné hledat v NOZu a toto kvórum bylo naplněno.

Než abych se tady pouštěl do právní polemiky s Vámi, kterých tady vedu poměrně dost a poměrně dost končí Vaším neodpovídáním i na pro názornost naprosto jednoduché dotazy.

Navrhuji tazateli následující.

Obraťtě se s mým výše uvedeným náhledem na advokáta, který Vám na takový způsob dá razítko, že je v souladu s právem. Pořiďte si prostě takovýto právní rozbor stavu od odborníka za peníze, aby nesl zodpovědnost za případnou škodu podle § 2950 NOZ. Podle mě nebude problém najít někoho, kdo Vám to za částku max 5000Kč, spíše méně sepíše a orazítkuje. Tím budete v pohodě, co se týče zodpovědnosti za škodu při případných sporech o neplatnost usnesení o stanovách. Zároveň budete mít v ruce podklad pro vlastníky a to za částku max 50Kč za každého z nich. Pak si prostě schvalte stanovy výše uvedeným kvórem a hotovo. Určitě to bude lacinější, než shánění plných mocí atd.

S takovým papírem v ruce Vám jakékoliv názory moje a Lake budou moci být naprosto jedno. :)

A ještě pro lake, na absolutně neplatný úkon se pohlíží, jako kdyby nebyl učiněn. A když něco nebylo učiněno, je úplně a naprosto lhostejné, jak na to o několik let později začne pohlížet nová právní úprava. Prostě žádné právní jednání neproběhlo.

absolutní neplatnost, která nastává bez dalšího přímo ze zákona, nikdo není povinen se této neplatnosti dovolávat, na právní úkon se hledí, jako by nebyl učiněn

viz http://www.epravo.cz/…y-93767.html

č. 40/1964 Sb.Občanský zákoník

§ 40

(1) Nebyl-li právní úkon učiněn ve formě, kterou vyžaduje zákon nebo dohoda účastníků, je neplatný.

§ 41

Vztahuje-li se důvod neplatnosti jen na část právního úkonu, je neplatnou jen tato část, pokud z povahy právního úkonu nebo z jeho obsahu anebo z okolností, za nichž k němu došlo, nevyplývá, že tuto část nelze oddělit od ostatního obsahu.

Prostě daná část stanov jako kdyby nikdy neexistovala.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.