Vložil Diskutující lakem často mazaný (bez ověření), 27. Březen 2016 - 12:46

Už bylo přece zmíněno, že je to uvedeno v § 1185 ost. 2

„(2) Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.“

Zmocnění „společného zástupce“ spoluvlastníků jednotky nebo manželů podle § 1185 odst. 2 NOZ je zvláštním druhem zmocnění, tj. společný zástupce může zastupovat spoluvlastníky či manžele výlučně v rozsahu stanoveném v § 1185 NOZ, tedy výlučně při výkonu jejich práv vůči osobě odpovědné za správu domu (SVJ).

Tato plná moc má mit písemnou formu, a to s na základě § 441 odst. 2 NOZ, podle něhož musí být plná moc písemná v případě, jestliže se netýká zastoupení jen určitého právního jednání. Plná moc pro „společného zástupce“ se netýká jen určitého právního jednání, jak to plyne již z povahy a rozsahu tohoto zmocnění podle § 1185 odst. 2 NOZ.

Jsem názoru, že ani ve stanovách SVJ nelze tuto záležitost upravit jinak (např. že se může účastnit a hlasovat na shromáždění kterýkoliv z manželů bez plné moci), protože by jiná úprava byla v rozporu s § 1185 odst. 2.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.