Vložil lake, 20. Březen 2016 - 9:31

Paní Janino,

Míníte zřejmě překvapivý a osamocený judikát Nejvyššího soudu 29 Cdo 3399/2010. O tom se zde ovšem už psalo. Přečtěte si to. Například v této diskusi: http://www.portalsvj.cz/…iku-jednotek#….

Zajisté si všimnete názorů na tento ojedinělý judikát, jak je vyjádřil například pan Pavel. A protože jste jmenovala mou osobu, přečtěte si také co jsem v oné diskusi napsal dne 29. srpna: že šlo o judikát rozporný s Ústavou a Listinou základních práv a svobod.

Dnes NOZ nejen umožňuje, ale dokonce přikazuje spoluvlastníkům, aby si určili společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči SVJ. Nehodlám se za tohoto stavu vracet k zastaralé judikatuře, kterou považuji od počátku za problematickou. Považuji judikát 29 Cdo 3399/2010 za neaplikovatelný:

  • pro přitakání šikanóznímu výkonu práva, kdy některým vlastníkům bylo bez předvídatelného důvodu a dodatečně bráněno v konsumaci jejich práv,
  • pro zjevný rozpor s Ústavou zaručenou podmínkou rovnosti, když totéž oprávnění právnickým osobám poskytoval obchodní zákoník, ale fyzickým osobám mělo totéž právo být upřeno,
  • pro přepjatý formalismus, když soud vůbec neposuzoval, zda napadené hlasování zmocněnců vyjadřovalo skutečnou vůli zastoupených osob; pokud ano, pak nikdo nebyl proběhlým hlasováním diskriminován a výsledek by dopadl stejně i při přítomnosti samotných zmocnitelů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.