Vložil lake, 4. Březen 2016 - 7:17

Paní Anno, bohužel nepodáváte potřebné informace. Budu dále předpokládat, že jde o dům s jednotkami(2012) a že se řídíte podle nového občanského zákoníku.
--------------------------------------------------------------------

Podle § 1166 odst. 2 NOZ platí, že „má-li rozdělením vzniknout alespoň pět jednotek, z nichž mají být alespoň tři ve vlastnictví tří různých vlastníků, uvedou se v prohlášení i náležitosti stanov společenství vlastníků jednotek“.

To vysvětluje, že vaše SVJ má stanovy, přestože nikdy nebyly schváleny.

Podle § 1200 odst. 2 NOZ platí, že „stanovy obsahují alespoň (…) určení prvních členů statutárního orgánu, (…)“.

To vysvětluje, že vaše SVJ má statutární orgán, přestože jste nikdy nikoho nezvolili.

Je tedy nejspíše nepravdivé Vaše přesvědčení „… ze nemame ani pravoplatne zvoleny vybor ani platne stanovy“. Není pravdou ani to, že by SVJ(2012) snad vznikalo ze zákona. Z Vašeho případu je vidět, že vůbec netušíte jaká je právní úprava, a divíte se věcem, které jsou výslovně uvedeny v zákonu již od roku 2012. Pokud se tomu diví i vaši právníci, pozdravujte je ode mne.

lake

Poznámka:
Jak stanovy, tak složení statutárního orgánu si určuje původní vlastník budovy sám. Pouze je potřebné, aby jeho prohlášení mělo formu veřejné listiny. Viz § 1200 odst. 3 NOZ.
Jakmile ztratil původní vlastník nadpoloviční většinu, jako statutární orgán podal do šedesáti dnů návrh na zápis SVJ do rejstříku. Tím se členy statutárního orgánu staly osoby uvedené v prohlášení. Teprve pak bylo jeho povinností svolat první shromáždění (do devadesáti dnů od okamžiku, kdy ztratil většinu). První shromáždění se tedy koná za situace, kdy SVJ již vzniklo, má své stanovy i statutární orgán.
K tomu viz § 1203 NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.