Vložil lake, 10. Březen 2016 - 7:11
  • Pan Diskutující napsal tento zjevný nesmysl: „§ 1129 se na „bytové spoluvlastnictví“ (SVJ) podle NOZ nevztahuje.“

Samozřejmě, že § 1129 se na bytové spoluvlastnictví podle NOZ vztahuje. Je to uvedeno přímo v NOZ, dokonce dvakrát, v části o bytovém spoluvlastnictví. K tomu připomínám, že na bytové spoluvlastnictví se nepochybně vztahuje nejen § 1129, nýbrž VŠECHNA ustanovení § 1128 až § 1133 NOZ.

Za prvé:

Podle § 1158 odst. 1 NOZ platí, že „bytové spoluvlastnictví je spoluvlastnictví nemovité věci založené vlastnictvím jednotek“. Z uvedeného plyne, že bytové spoluvlastnictví je pouze speciálním případem spoluvlastnic­tví věci.

Proto na bytové spoluvlastnictví dopadají i obecná ustanovení o rozhodování spoluvlastníků o společné věci. Dopad těchto ustanovení na bytové spoluvlastnictví by zákonodárce mohl vyloučit jedině tím, že by zákon obsahoval (vedle obecných ustanovení pro spoluvlastníky) zároveň i odlišnou speciální úpravu pro bytové spoluvlastníky. Zákonodárce ovšem nic takového neučinil: naopak, v § 1206 odkázal na zákon obecně (tedy i na obecná ustanovení, která řeší rozhodování spoluvlastníků o společné věci).

Jedinou výslovnou výjimkou z právní úpravy lex generalis § 1128 až § 1133 je speciální hlasování bytových spoluvlastníků při rozhodování per rollam po neusnášeníschopném zasedání (§ 1210 až 1214).

Za druhé:

Podle § 1206 NOZ platí, že „k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů“. Je tedy třeba bezvýhradně respektovat zákonodárcem uvedený obecný odkaz na zákon. Ten má přednost před stanovami, i před obsahem § 1206 NOZ, obsahuje-li zákon kvorum vyšší.

Zákon nepochybně vyžaduje vyšší kvorum, a to právě v § 1128 až § 1133. Tato ustanovení jako lex generalis dopadají na všechny případy spoluvlastnictví, tedy i na bytové spoluvlastnictví. (O jediné zákonné výjimce jsem se zmínil výše.) Takže pro tyto vyjmenované případy se k přijetí rozhodnutí vyžaduje souhlas nadpoloviční většiny hlasů všech vlastníků jednotek, případně dvoutřetinové většiny všech vlastníků jednotek, případně souhlas všech vlastníků jednotek.
----------------------------------------------------------------------------

Připomínám, že pan Diskutující zde o této věci diskutuje úplně zbytečně. Nevšiml si zjevně, co nám tazatelka sdělila: že v jejím případě jde o bytové vlastnictví podle ZoVB a o právnickou osobu SVJ(2000). V tom případě nelze přímo použít část NOZ o bytovém spoluvlastnictví a platí to, co obsahují stanovy SVJ. A to není v ničem odlišné od obsahu § 1129 NOZ: o zlepšení společné věci se rozhoduje dvoutřetinovou většinou všech.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.