Vložil lake, 14. Leden 2013 - 9:08

Existují tisíce domů, ve kterých je vznik SVJ odložen na dobu, kdy spoluvlastnický podíl původního družstva poklesne pod jednu čtvrtinu (§ 9 odst. 4 ZoVB).

Vlastníci jednotek v takovém domě jsou povinni strpět správu domu družstvem a toužebně čekají na vznik SVJ. V takovém případě se vyplatí zkontrolovat, zda jsou splněny zákonné podmínky pro odklad vzniku SVJ. Není totiž vyloučeno, že tyto podmínky splněny nejsou. V takovém případě SVJ vzniklo ze zákona již „dnem doručení listiny s doložkou o vyznačení vkladu do katastru nemovitostí třetímu zapsanému vlastníkovi“ a družstvo tuto skutečnost úspěšně tají před vlastníky jednotek.

Podmínky pro odklad vzniku SVJ podle § 9 odst. 4 ZOVB jsou tři a musí být splněny kumulativně (všechny najednou).

  • Jedná se o budovu ve spoluvlastnictví družstva podle § 24 odst. 1 a 2 ZoVB, na jejíž výstavbu byla poskytnuta finanční, úvěrová a jiná pomoc podle zvláštních předpisů, nebo o budovu ve spoluvlastnictví družstva vzniklého vyčleněním (§ 29 ZoVB) z původního družstva, které takovou pomoc obdrželo.
  • Prohlášení vlastníka budovy bylo vloženo do katastru před dnem 01.07.2000.
  • Vlastníkem jednotky v domě byla před dnem 01.07.2000 alespoň jedna další osoba kromě původního vlastníka – družstva.

Pouze za splnění všech tří podmínek platí, že družstvo „plní povinnosti správce“ podle § 9 původního zákona o vlastnictví bytů platného před účinností zákona č. 103/2000 Sb.. A jedině v takovém případě došlo k odložení vzniku SVJ. Jak lze zjistit, zda všechny tři podmínky jsou splněny, je zřejmé:

  • Splnění první podmínky je povinno prokazovat družstvo. Mělo by na výzvu předložit rozhodnutí státního orgánu o finanční, úvěrové či jiné pomoci podle zvláštních předpisů, přidělené družstvu na výstavbu budovy, nebo je povinno prokazovat, že je družstvem, vyčleněným z družstva, které takovou pomoc od státu obdrželo.
  • Splnění druhé podmínky lze ověřit v katastru; rozhodným údajem je den, kdy do sbírky listin katastru bylo vloženo Prohlášení vlastníka, kterým se budova rozdělila na byty a nebytové prostory.
  • Splnění třetí podmínky lze rovněž ověřit v katastru. Při tom je rozhodující datum, kdy katastrální úřad provedl zápis změny vlastníka jednotky, nikoliv datum zpětné účinnosti tohoto zápisu (!!!).

Tak co: Čekáte ve vašem domě na pokles spoluvlastnického podílu družstva pod jednu čtvrtinu? Zkontrolujte si raději platnost všech tří podmínek. Není vyloučeno, že SVJ již vzniklo ze zákona, jen vám to družstvo jaksi zapomnělo sdělit …

S použitím rozsudků Nejvyššího soudu 29 Cdo 616/2011 ze dne 18. září 2012 (http://kraken.slv.cz/29Cdo616/2011) a 28 Cdo 728/2012 ze dne 5. prosince 2012 (http://kraken.slv.cz/28Cdo728/2012) zpracoval

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.