Vložil lake, 24. Únor 2016 - 22:49
  • Zdeněk II napsal: „… je logické, že taková měřidla musí být zajištěna proti nežádoucí manipulaci. (…) Nejsou-li … měřidla zaplombována nebo jiným spolehlivým a nezpochybnitelným způsobem zajištěna proti případné manipulaci s nimi, pak není možno je použít k účelu, ke kterému jsou určena. “.

Zdeněk II se mýlí.

Skutečnost je jiná: Žádný celostátně platný právní předpis nestanoví obecně, že by všechna měřidla používaná v obchodním styku musela být zaplombována nebo zajištěna proti případné neoprávněné manipulaci.

Podle nařízení vlády č. č. 464/2005 Sb. (http://www.tzb-info.cz/…y-na-meridla ) platí, že výrobci (či distributorovi) měřicého zařízení se vydává certifikát ES o přezkoušení typu. Certifikát a jeho přílohy musí obsahovat všechny informace potřebné pro posouzení shody a kontrolu za provozu. Tento certifikát obsahuje povinně „opatření nezbytná pro zajištění integrity měřidel (například plombování)“.

Případná povinnost plombovat vodoměr tedy neplyne všeobecně z žádného zákona! Může však být obsažena v certifikátu ES o přezkoušení typu měřidla. Je tedy třeba se vždy seznámit s certifikátem pro daný konkrétní typ. Certifikát může obsahovat plombování jako nezbytné opatření.

Při tom je nutno rozlišovat plombování v metrologické zkušebně (úřední značka stvrzující ověření metrologických vlastností měřidla) od plombování oprávněnou osobou po instalaci měřidla. Podrobnosti o povinném zajištění měřidla hledejte pouze v certifikátu ES o přezkoušení typu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.