Vložil admin, 28. Duben 2008 - 23:58

Vážení,

běžná komunikace na Internetu je z principu anonymní (neberu-li v úvahu el. podpisy).

Registrace uživatele nijak anonymitu nezmenšuje – opět se může zaregistrovat každý pod libovolným jménem. Jediné, co registace v této oblasti zajišťuje je to, že čtenář si může být u příspěvků napsaných stejným registrovaným členem celkem jistý, že to psala jedna osoba.

Další indentifikátor je IP adresa. Ovšem ani IP adresa není jednoznačným určením osoby.

IP adres je v dnešní době relativní nedostatek a tak se používají technologie, které umožňují sdílet jednu IP adresu mnoha uživateli (tzv. NAT). Proto zablokováním IP adresy může dojít k zablokování mnoha jiných uživatelů, kteří jsou typicky připojeni přes stejného poskytovatele internetového připojení.

Druhý exterém je zase tzv. dynamická IP adresa – tedy uživatel dostane při každém připojení k Internetu jinou IP adresu (např. i O2 CDMA se všichni uživatelé dělí o cca 65000 IP adres a při každém spojení uživatel dostane jednu „náhodně“ vybranou).

Třetí problém IP adres spočívá v tom, že IP adresa je přidělována rozhranní (zjednodušeně řečeno konektoru) počítače a nikoli uživateli. Tedy, pokud se bude jednat o počítač, který sdílí více uživatelů, budou také sdílet IP adresu.

A čtvrtý problém souvisí s tím, že IP adresa se dá jistým způsobem podvrhnout (nebudu zde uvádět návody, jak na to – na webu je návodů dostatek).

Celkově pak lze říci, že IP adresu nelze použít pro identikaci uživatele.

Jsou i další metody jako Cookies apod., ale žádná z metod není spolehlivá. Jediná spolehlivá metoda, jak prokázat svoji totožnost v prostředí Internetu, je elektronický podpis nebo jeho obdoba. Ovšem je zcela nemyslné vyžadovat el. podpis ve veřejné internetové diskusi.

Zbývá pak jedna použitelná metoda, jak filtrovat příspěvky a jejich manuálním moderováním. Tím myslím posouzení příspěvku nějakým člověkem a jeho případné vyřazení, pokud není k věci nebo je neslušný. Takové moderování by ovšem někdo musel dělat (věnovat tomu svůj čas). A aby to mělo nějaký význam, tak by musel pročítat přísvěvky často (když někdo smaže několik dní starý příspěvek, tak si toho už skoro nikdo nevšimne). Pokud má někdo, kdo je dlouhodobým a bezkonfliktním přispěvovatelem fóra, čas a zájem se stát moderátorem, pokusím se to technicky umožnit. Nabídka neplacené pozice moderátora diskuse je zde v levém sloupci zobrazena již od vzniku portálu a nikdo se na nabídku neozval (ne, že by měl to moc překvapovalo – je to práce a vyžaduje to dost volného času).

Přes to všechno zde zmiňované problémy nevnímám v současné době jako příliš závažné. Nevhodných příspěvků je zde malá část a lze je bez problémů ignorovat. Ano – ignorování považuji za nejvhodnější chování k nevhodným příspěvkům. Pokud na ně budete reagovat, pak tím ztratíte čas, přidáte další příspěvek, který není k věci a potěšíte autora nevhodného příspěvku. Stejně tak se lze naučit pohybovat v anonymním prostředí Internetu. Je to o zvyku.

Spolehlivé technické řešení, jak zabránit nevhodným příspěvkům, bohužel nemohu nabídnout. Automaticky lze se slušnou úspěšností filtrovat spam rozesílaný různými roboty (denně se zde zachytí desítky spamů), ale nikoli ručně psané příspěvky, které jsou ještě k tomu více méně k věci (resp. vyskytují se v nich běžně očekávaná slova).

Admin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.