Vložil lake, 14. Leden 2016 - 15:36

Radko, mýlíte se. Definice „domácnosti“ v Zákoníku práce je totožná s definicí, kterou obsahoval do 31.12.2013 občanský zákoník.

Jenomže tato definice nestanovila podmínku společného bydlení v jednom bytě! Naopak: kriteriem pro členství v domácnosti byly pouze společné žití a společné uhrazování životních potřeb. Společné žití ovšem neznamená podle konstantního právního výkladu totéž co společné bydlení.

Členem domácnosti podle této starší definice je například i člen rodiny, který studuje ve Spojených státech amerických a doma v ČR nebyl už 2 roky. Naopak mezi členy domácnosti nelze počítat mladou rodinu, která žije s rodiči manžela v jednom bytě, ale obě rodiny mají oddělené rodinné rozpočty.

NOZ ovšem zavedl zcela nový, nikde nedefinovaný pojem „bytová domácnost“. A nikdo – ani zákonodárce – neví co to je. Ani Vy to nevíte.

Je zbytečné ptát se JUDr. Holejšovského na smysl nesmyslu. Bytovou domácnost podle NOZ bude definovat teprve budoucí zákon o sčítání lidí, domů a bytů v roce 2021. Počkejte si.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.