Vložil hpk, 3. Březen 2016 - 21:40

Přesně tak, nechci se zapojovat do polemiky o tom, zda svislé rozvody tepla jsou či nejsou otopným tělesem z hlediska legislativy, ale z hlediska fyziky skutečně otopným tělesem jsou! Tepelné zisky z těchto rozvodů rozhodně nejsou zanedbatelné.
Z vlastní zkušenosti obyvatelky bytu v pátém, předposledním podlaží, na štítové severní straně budovy vím, že když si soused na hodinu a půl denně v rohové místnosti nade mnou zatopí, okamžitě se to projeví na teplotě ve stejné místnosti v mém bytě. A to přitom stoupačky nejsou nijak zvlášť teplé, spíš jen vlažné.
Bohužel, soused většinou v této místnosti netopí, protože „šetří“. Na jeho obranu musím říci, že je k tomuto drastickému šetření víceméně donucen způsobem rozúčtování topných nákladů v našem domě. Korekce na polohu místností v domě sice u nás máme, zohledňují tzv. vnější stěnu navíc, ale rozhodně nepočítají s tepelnými zisky z nezaizolovaných rozvodů tepla.
Pane RadkuV, stále věřím, že musí existovat nějaká účinná obrana proti těmto vadným rozúčtováním. Dnes platím 140% průměrných nákladů za byt, který rozhodně nepřetápím. Upřímně řečeno, já jej spíše nedotápím. Ráda bych vytápěla svůj byt na projektem stanovené teploty a platila za to průměrné platby, ale podle nové vyhlášky mi hrozí, že budu za běžné teploty platit až 200% průměrných nákladů.
Každé vyúčtování mne vede k zamyšlení nad tím, v jakých teplotách asi přežívají někteří mí spoluobčané v tomto domě ….. Pokud nemívám v bytě víc než 22°C, opravdu výjimečně 22,5°- 23°C a mám pětkrát vyšší náměry a o 80% vyšší náklady, tak tedy někteří asi mají doma běžně 13°C…. Hana Jurášková

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.