Vložil lake, 4. Leden 2016 - 9:42

Pane ivanq, věc má stránku právní a technickou. Právně jde o porušení zákona. Technicky jde o to, že nemůžete zanedbat vytápění z otopných těles, u kterých netušíte jakým procentem se podílejí na rozúčtovaném celku. Nebo to snad víte?

Za prvé:
Chybějící indikátory jsou v první řadě porušením zákona. To nelze okecat. Nemíchejte do toho zda to má význam pro praxi. Samozřejmě, že to význam má. Nejste schopen prokázat opak. Když počkáte do 1.1.2017, oznámím zde jaké náměry se objevily na všech indikátorech v mém bytě a jaká je hodnota přepočtených náměrů korigovaná koeficientem výkonu otopných těles. Teprve pak bychom mohli začít uvažovat zda výkony svislých trubkových těles lze či nelze zanedbat.

Za druhé:
Svislé trubky s proudící teplou vodou jsou otopnými tělesy. To nelze okecat. V právu se všechny skutečnosti posuzují podle skutečného stavu, nikoliv podle pouhého slovního označení. Fyzikálně jde nepochybně o otopná tělesa, která předávají teplo do místnosti bez místní regulace a bez měření, 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Nejednalo by se o otopná tělesa pouze v tom případě, kdy by trubky byly opatřeny izolací s parametry podle přílohy vyhlášky č. 193/2007 Sb. Právně i technicky je věc jasná.

Za třetí:
Podle znění zákona č. 406/2000 Sb. a prováděcí vyhlášky č. 194/2007 SB. musí povinně být osazeny indikátory i na těchto otopných tělesech, bez ohledu na jejich výkon. To platí, jestliže nejde o výjimku uvedenou v § 7a odst. 4 vyhlášky http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007-194#p9. Byl to zákonodárce, kdo si vymyslel povinné indikátory na všech otopných tělesech. Nebyl to pan lake.

Za čtvrté:
Zjevně Vám ušlo to nejdůležitější: že teplo ze svislých potrubí nemůže být při rozúčtování zařazeno ani do základní složky nákladů, ani do spotřební složky nákladů. Všechna rozúčtování podle indikátorů pouze se základní a spotřební složkou jsou tedy fyzikálně vadná.

  1. Vytápění svislým potrubím nemůže patřit do základní složky nákladů, protože ta se odvíjí od podlahové plochy. V bytech v posledním patře však žádná trubková otopná tělesa navíc nenajdete, přestože jejich podlahová plocha je shodná s byty pod nimi. Musel byste mít mít v pravidlech rozúčtování definici započitatelné podlahové plochy, která bude zohledňovat přítomnost neměřených otopných těles v některých bytech. A i v tomto případě nepochybně porušujete zákon, protože i tato otopná tělesa mají mít instalovány indikátory. Zákon nezná výjimku.
  2. Vytápění svislým potrubím nemůže patřit ani do spotřební složky nákladů, protože ta se odvíjí pouze od náměrů indikátorů nainstalovaných na všech otopných tělesech v bytě. Není-li tento základní zákonný požadavek splněn, jsou náměry indikátorů nehodnověrné a nepoužitelné pro běžné rozúčtování se základní a spotřební složkou. Máte tam stále neznámou třetí složku – neměřené zdroje tepla.

Pane ivanq, otázka je velmi jednoduchá. Máte na svislých trubkách ty povinné indikátory, nebo nemáte? Pokud ne, porušujete zákon.

Nainstalujte si raději teploměry pro denostupňovou metodu. Ta je zcela nezávislá na počtu, tvaru a umístění otopných těles v bytech. Nebo ať poskytovatel služby „vytápění budovy“ sjedná smlouvy se všemi vlastníky jednotek o poskytování této služby za pevně stanovenou cenu. Tím odpadne rozúčtování skutečných nákladů, a odpadne i zákonná povinnost instalovat v domě jakékoliv indikátory. Jejich nehodnověrné náměry se nebudou už k ničemu používat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.