Vložil ivanq, 4. Leden 2016 - 0:22

Slouží stoupací a vratná potrubí jako otopná tělesa? Musí nebo nemusí být osazena indikátory RTN? Kdo tvrdí, že musí, ten podlehl klamu, kterému se říká, že pro stromy nevidí les.

Chci tím říci, že je to diskuse, která nemá pro praxi žádný význam. Když je někde potrubí dimenzováno tak, že dodá více tepla než radiátory, potom je na místě to řešit, třeba těmi indikátory. Jestliže ale zmíněné potrubí vyhřívá prostor podstatně méně, potom je na místě využít to, že dodané teplo se podle zákona rozdělí na základní a spotřební složku. Tím vůbec nechci tvrdit, že se tím vyřeší spravedlivé rozpočítávání nákladů na jednotky, ale nikdo zatím nic lepšího nevymyslel.

Základní složka rozpočítá část nákladů na teplo podle m2 bytu. Je to podle mne nejspravedlivější a bylo by na samostatnou diskusi, proč. Druhá část nákladů se potom rozděluje podle náměrů na indikátorech. Indikátory působí jako „zlý policajt,“ který hlídá vlastníka, aby šetřil teplem. Záleží na vás (tj. na shromáždění vlastníků) jak přísného policajta si zvolíte. Dalším přesněním je použití tzv. koeficientů. Letos se navíc bude provádět korekce při vysokém překročení nebo podkročení průměrné spotřeby tepla v domě.

Všechno mudrování nad to se hodí na jiný portál.

ivanq

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.