Vložil lake, 2. Leden 2016 - 2:11

Pane Anonymous, je zřejmé, že nediskutujete k věci, protože vyhláška č. 193/2007 Sb. se netýká ani rozúčtování, ani osazení otopných těles indikátory. To jste si popletl s jinou vyhláškou: umístění indikátorů upravuje vyhláška č. 194/2007 Sb.. Popleta jste tedy vy sám.

Co je ale horší – dopouštíte se argumentačního faulu, když necitujete celý text příslušného ustanovení vyhlášky č. 193/2007 Sb.. Vynechal jste – zřejmě záměrně – klíčové části. To už není popletenost, ale překrucování faktů. Raději budu citovat co je SKUTEČNĚ obsaženo v § 4 odst. 1 vyhlášky.

193/2007 Sb. § 4
(1) Každý spotřebič tepelné energie se opatřuje armaturou s uzavírací schopností, pokud to jeho technické řešení a použití připouští.
Každé otopné těleso se vybavuje ventilem s uzavírací a regulační schopností s regulátorem pro zajištění místní regulace a u dvoubodového napojení, vyjma jednotrubkových otopných soustav, též regulačním šroubením, pokud se nejedná o případ podle § 7 odst. 5.
193/2007 Sb. § 7
(5) K zajištění úsporného, bezhlučného a bezporuchového provozu celé otopné soustavy se použijí odpovídající technické prostředky.

Není tedy pravda, co by se mohlo zdát z Vašeho neúplného textu – že každé otopné těleso se vyznačuje tím, že je opatřeno ventilem. Naopak, podle vyhlášky č. 193/2007 Sb. platí, že otopné těleso je vybaveno uzavíracím ventilem či regulační armaturou pouze pokud to jeho technické řešení a použití připouští.

Dále jste vynechal celou část, ve které vyhláška hovoří o ventilech s regulační schopností. Ani ty nemusí být na otopném tělese osazeny, jde-li o stoupací a vratné potrubí. Jedná se totiž o jednotrubkové soustavy výslovně zmíněné ve vyhlášce, a u nich armatury ani regulace být nemusí. Navíc je nutné zajistit bezporuchový provoz celé otopné soustavy podle § 7 odst. 5 vyhlášky; právě proto nenajdete žádné regulační armatury na svislých potrubích v bytech.

Takže budete-li příště chtít citovat z právního předpisu, buďte tak laskav a nevytrhávejte z textu jednotlivé části.

Jsem rád, že jste citoval ustanovení § 4 odst. 5 vyhlášky č. 193/2007 Sb.. Plyne z něj, že neizolované stoupací a vratné potrubí je zdrojem tepla pro byt, tedy otopným tělesem bez uzavíracích a regulačních armatur. Tato otopná tělesa vytápějí byty (kromě bytů v nejvyšším podlaží) nepřetržitě, 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, bez jakéhokoliv škrcení průtoku, po celé topné období. Jinak je ovšem obsah § 4 odst. 5 vyhlášky bezvýznamný. Jak už jsem napsal, vyhláška č. 193 se vůbec netýká povinnosti osadit indikátory. K tomu byste si musel přečíst vyhlášku č. 194/2007 Sb..

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.